latinica  ћирилица
26/07/2015 |  21:04 | Аутор: Агенције

Сукоби на протестима у Истанбулу, погинуо полицајац (ВИДЕО)

Један турски полицајац погинуо је током жестоких сукоба демонстраната и полицајаца у Газију, дијелу Истанбула гдје је у петак током полицијске рације погинула једна љевичарска активисткиња, јавила је агенција АФП.
Протести у Истанбулу - Фото: AFP
Протести у ИстанбулуФото: AFP

Полицајац Мухамет Фатих Сирви је погођен метком у груди док се налазио у згради у којој је покушавао да ухапси насилне демонстранте, објавили су турски медији.

Рањени полицајац је пребачен у болницу, али је убрзо преминуо од задобијених повреда.

Током жестоких поподневних сукоба демонстранти су полицајце гађали каменицама и бацали Молотовљеве коктеле, а они су на то одговорили сузавцем, пластичним мецима и воденим топовима, јавио је извјештач АФП-а са лица мјеста.

Дио демонстраната је тада утврдио своје положаје тако што су усред улице подигли барикаде, а ситуација је затим постала толико напета да полицајци више тим подручјем не патролирају пкешке, већ у оклопним возилима.

Учесници протеста су на лица ставили марамице како би се заштитили од сузавца, док су неки чак имали гас маске. Неки од њих су се попели на околне кровове како би бацали Молотовљеве коктеле на полицију са висине.

У дијелу Истанбула у којем су избили сукоби а налази се сјеверно од центра града, присутна је напетост откад је у петак током полицијске рације против осумњичених милитаната убијена радикална љевичарка Гунај Озарслан.

Истанбул: Спријечен напад на полицијску станицу

Шест наоружаних припадника ПКК-а ухапшена су у Истанбулу испред једне полицијске станице док су планирали напад на станицу, преносе турски локални медији.

Како се наводи, у њиховом посједу пронађено је оружје, молотовљеви коктели и пиротехника.

Након хапшења осумњичени су одведени у Антитерористичку јединицу полиције на испитивање.