latinica  ћирилица
26/07/2015 |  20:38 | Аутор: СРНА

Угљевик: Обиљежене 74 године од устанка против фашизма

Полагањем цвијећа на спомен-обиљежје палим борцима Народноослободилачког рата у Доњој Трнови код Угљевика данас су обиљежене 74 године од дизања устанка против фашизма.
Угљевик - Дан устанка против фашизма - Фото: СРНА
Угљевик - Дан устанка против фашизмаФото: СРНА

У костурници овог Спомен-парка из Другог свјетског рата налазе се посмртни остаци 567 палих бораца, а на мермерним плочама уписана су имена 3.278 палих бораца и жртава из НОР-а.

Цвијеће су положиле делегеције Савеза удружења бораца НОР-а из Угљевика и Бијељине, као и гости из Војводине, делегације СУБНОР-а из Руме, Шида, Беочина, Нове Пазове, Сурчина и Адашеваца, те представници Амбасаде Руске Федерације у БиХ.

Предсједник Скупштине општине Угљевик Ђоко Симић рекао је да не смију бити заборављене жртве фашизма, зла које је пријетило да уништи све вриједности цивилизације, те да се антифашизам мора чувати и његовати кроз генерације.

Предсједник СУБНОР-а Војводине Саво Рашић подсјетио је на заједничку херојску борбу Сремаца и народа у источној БиХ током Другог свјетског рата, у чију је славу и подигнуто Спомен-обиљежје у Доњој Трнови.

- Жртве у борби против фашизма нису биле узалудне и њихови потомци с поносом настављају да његују традицију народно-ослободилачке борбе - рекао је Рашић.