latinica  ћирилица
26/07/2015 |  16:49 | Аутор: РТРС

Рибник: У Доњем Раткову у употреби нова дионица пута (ВИДЕО)

У Доњем Раткову, у општини Рибник, свечано је отворен пут који спаја 15-ак заселака ове општине. Отварању је присуствовао и предсједник Републике Српске, Милорад Додик.
Рибник - пут - Фото: РТРС
Рибник - путФото: РТРС

Кроз овакве пројекте, Српска и у вријеме глобалне кризе показује да је спремна да улаже у развој руралних крајева, поручио је предсједник Милорад Додик. Ову инвестицију у Рибнику, вриједну 450.000 марака, финансирала је Влада Српске. 

На мјесту гдје су мјештани од села до села прелазили преко камења и блата и гдје донедавно није било ни макадама, данас је асфалтирани пут.Мјештани Салаковца, Топаловића, Ђукића и осталих заселака кажу да је асфалтирање овог пута од непроцјењиве важности за њихов опстанак у овим предјелима.

То што кроз њихово село сада води асфалтни пут, мјештани околних заселака сматрају историјским тренутком. Они који су прије 20 година из Раткова побјегли трбухом за крухом, сада размишљају о повратку. У предјелу гдје је основна дјелатност сточарство и пољопривреда, становници Раткова очекују помоћ заједнице и кроз микропројекте како би осигурали свој опстанак.

Милорад Салак који живи у Апатину, каже да је градњом овог пута први услов за његов повратак испуњен.

Дионица пута кроз Доње Ратково вриједна је 450.000 марака и у цијелости је финансирала Влада Републике Српске.

Предсједник Додик каже да је "нама стало да овдје у срцу Мањаче, у општини Рибник, покажемо да овде има услова да се живи".

"И зато смо на иницијативу општине и одбора реаговли тако што смо подржали изградњу овог пута. Република Српска и у тешким условима глобалне кризе нађе начин да буде уз свој народ", истакао је Додик.

За малу неразвијену општину као што је Рибник, ово је веома важан инфраструктурни пројекат.

Начелник општине Рибник Горан Савић истиче да је општина и у протеклом периоду имала значајну помоћ Владе Српске.

У Доњем Раткову служен је парастос за 21 погинулог борца и освештан је крст и темељ за изградњу цркве Огњене Марије. Реализација би требало да почне за неколико дана, а очекује се да храм буде завршен у наредних годину и по.