latinica  ћирилица
26/07/2015 |  15:05 | Аутор: ТАНЈУГ

Прокурдске демонстрације у Лондону, Берлину, Паризу

На стотине прокурдских демонстраната изашло је на улице три европске престонице, протестујући због ваздушних удара Турске на положаје курдских побуњеника на сјеверу Ирака.
Протест Курда у Паризу - Фото: AP
Протест Курда у ПаризуФото: AP

Демонстранти у Великој Британији, Њемачкој и Француској протестовали су у суботу против турске владе, чијом је одлуком да нападне положаје Радничке партије Курдистана (ПКК) на сјеверу Ирака, прекршено примирје постигнуто 2013, извјестила је Раша тудеј.

У Великој Британији, прокурдски демонстранти су блокирали сједиште Би-Би-Сија у Лондону, током протестне шетње која је почела у Даунинг стриту.

Демонстранти су носили плакате са натписима "Турска влада финансира ИСИС", "Доле са фашизмом у Турској", "Ердогане, крв је на твојим рукама" и узвикивали "Би-Би-Си, срам вас било!" и "Желимо правду!".

Многи демонстранти су носили фотографије са именима жртава терористичког напада у турском граду Суручу прошлог понедјељка, у коме је убијено 32 људи, док су други носили црвене заставе ПКК.

Мали број полицајаца је био присутан, највише на улазу у Би-Би-Си, а протест је протекао мирно.

Стотине прокурдских демонстраната протестовало је и у њемачкој престоници у знак сјећања на жртве масакра у Суручу и подршке Курдима у Турској.

Демонстранти су носили слике жртава масакра, као и заставе ПКК и непризнате државе Курдистан и пјевали песме на курдском језику.

Присуство полиције током марша у Берлину било је далеко веће него у британској престоници, а полиција је била у опреми за разбијање демонстрација.

Прокурдски протестни скуп у Француској био је вјероватно највећи, са око 2.000 демонстраната који су изашли на улице Париза, како би протестовали због недавних турских ваздушних удара на положаје ПКК на сјеверу Ирака.

Млади активисти носили су црвене мајце са сликама жртава терористичког напада и узвикивали "Ердоган убица".

Прошлог понедјељка, бомбаш самоубица, 20-годишњи Курд, убио је 32 младих активиста у граду Суручу на југоистоку Турске. Све жртве су били Курди, а екстремистичка група Исламска држава преузела је одговорност за тај напад.

Напад је изазвао серију новог насиља у Турској, а Курди су оптужили турске власти за благ приступ према ИД.

Курдски активисти извели су, ове седмице, серију напада чија је мета била турска полиција, у којима су погинула два турска полицијаца и рањено седам. Као одговор, Анкара је бомбардовала положаје ПКК на сјеверу Ирака у петак увече, навела је РТ.

Војно крило ПКК је бомбардовање мета на сјеверу Ирака окарактерисало као "најозбиљнију војну и политичку грешку" турског предсједника Реџепа Тајипа Ердогана и владајуће партије.