latinica  ћирилица
26/07/2015 |  14:52 | Аутор: СРНА

Медведев у Словенији: Задржати пријатељске односе са Русијом

Руски премијер Дмитриј Медведев позвао је данас европске званичнике да учине све да задрже пријатељске односе са Русијом.
Медведев у Словенији    (Фото: novice) -
Медведев у Словенији (Фото: novice)

 Он је ово рекао током церемоније код Руске капелице посвећене руским ратним заробљеницима који су изгубили живот на планинском прелазу Вршич, у Јулијским алпима у Првом свјетском рату.

"Сама чињеница да данашња церемонија окупља и Словенце и Русе показује стално пријатељство и традицију одавања поште, што потврђује специјалне односе народа наше двије земље", истакао је Медведев.

Он је навео да сви званичници и у Русији и Словенији треба да учине све да се то пријатељство настави, јер то народ жели.

Медведев се захвалио Словенији за поштовања успомене на погинуле руске војнике.

Он је оцијенио да Руска капелица на Вршичу има посебно значење у односима Русије и Словеније, пренио је ТАСС.

Аустроугарске власти су у Првом свјетском рату градиле пут преко прелаза Вршич у чијој изградњи су учествовали руски заробљеници које је затрпала сњежна лавина 12. марта 1916. године. Том приликом настрадало је више од 300 заробљеника. Заробљеници су на том мјесту изградили црквицу у спомен на погинуле.

У јулу 1915. године у близини Крањске Горе формиран је логор за руске ратне заробљенике, који су кориштени као радна снага на изградњи жељезничке пруге преко планинског пролаза.

У периоду од 1915. до 1917. године, колико је функционисао логор, од тешког рада и глади у логору је умрло 10.000 Руса.