latinica  ћирилица
26/07/2015 |  12:16 | Аутор: РТС

Касетне бомбе, пријетња за грађане 16 општина у Србији

За вријеме НАТО бомбардовања на двјеста локација у Србији бачено је више од хиљаду касетних авио-бомби, са око 350.000 пројектила. И 16 година послије бомбардовања и даље су пријетња за грађане на подручју 16 општина.
Касетна бомба (Фото: S. Pikula) - Фото: илустрација
Касетна бомба (Фото: S. Pikula)Фото: илустрација

У Центру за разминирање најављују да ће до краја сљедеће године Србија бити очишћена од касетне муниције.

Бранислав Капетановић је деактивирао више од хиљаду бомби, током НАТО бомбардовања и до новембра 2.000. године


"Ја сам настрадао од касетне бомбе новембра 2000. године у Сјеници на аеродрому Дубиње. Борио сам се преко четири године у болници, имао сам 25 операција", каже Бранислав Капетановић. 

Од тада се бори за забрану такозваних жутих убица. Амбасадор је Међународне коалиције против касетне муниције.

"Највећа заслуга је што смо успјели на неки начин да привучемо и НАТО снаге да уђу у забрану касетних бомби", каже Капетановић.

Неексплодиране бомбице вребају своје жртве и деценијама након војних операција. У 95 одсто случајева жртве су цивили, од којих трећина дјеца.

"Она је жива и активна све док се не нађе и док се не уништи", каже Дејан Ивановић из Удружења "Подршка. Права. Приступ".

До сада је у Србији очишћено око 22 милиона квадратних метара загађених касетном муницијом, а треба очистити још три милиона 700 хиљада квадратних метара.

Јован Сикимић из Центра за разминирање каже да су то општине Сјеница, Тутин, Бујановац, Ниш и врх Копаоника.

"Групе мина имамо на око три милиона и 100 хиљада квадратних метара у општини Бујановац и ова остала неексплодирана средства сматрамо да загађују око 17.000 квадратних метара - то су општине Параћин, Врање, Краљево, Лесковац", каже Сикимић.

Србија има проблем и са неексплодираним бомбама из Првог и Другог свјетског рата. Центар за разминирање урадио је и процјену ризика за терен гдје ће се градити "Београд на води".

"То говори да је то један потенцијални ризик приликом извођења радова као што ће ово да буде, ми говоримо о великим инфраструктурним објектима, висока градња која подразумијева и велики продор и земљу и инвеститор је то озбиљно схватио", каже Сикимић.

Претпоставља се да се, од бомбардовања 1999. године, неексплодиране авионске бомбе налазе на 150 локација у земљи на дубини и до 20 метара. Има их и у Сави и Дунаву.