latinica  ћирилица
26/07/2015 |  10:21 | Аутор: ТАНЈУГ

Нападнут конвој турске војске, двоје мртвих

Два турска војника су погинула, а четворица рањена у нападу аутомобила бомбе на њихов конвој на југоистоку Турске гдје углавном живе Курди.
Турска војска (AA photo) -
Турска војска (AA photo)

Аутомобил бомба је експлодирао док су војници путовали према округу Лице у покрајини Сијарбакир, рекао је локални гувернер и додао да је покренута операција великих размјера да се пронађу починиоци.

Напад је услиједио пошто је побуњничка група Курдистанске радничке партије (ПКК) запријетила да више неће поштовати примирје, јер је Турска бомбардовала њихове положаје у сјеверном Ираку, преноси АФП.

Турска: Експлозија аутомобила бомбе   (Фото: Beta/AP)

ПКК је у суботу саопштио да више нема услова за поштовање крхког прекида ватре, који се одржава од 2013. године, с обзиром на то да је Турска извршила најтеже бомбардовање на њихове положаје у сјеверном Ираку, од 2011. године.

Та партија деценијама води оружану борбу за самоуправу на југоистоку Турске, током које је живот изгубило на десетине хиљада људи. Мировни процес који је започео 2013. године није до сада донио коначни споразум.

ВАШИНГТОН ОСУЂУЈЕ НАПАДЕ ПКК-а У ТУРСКОЈ

Вашингтон је данас осудио недавне нападе курдских милитаната у Турској, уз тврдњу да турски напади на положаје курдских побуњеника нису повезани са споразумом о интензивирању борбе против "Исламске државе".

"Ваздушни напади на ПКК и недавни споразум о појачаној сарадњи САД и Турске у борби против `Исламске државе` нису повезани", објавио је на "Твитеру" Брет Мекгурк, замјеник специјалног изасланика за коалицију у борби против "Исламске државе".

Други званичник Бијеле куће рекао је данас да Бијела кућа поздравља појачане напоре Турске у борби против "Исламске државе" и истакао да је Курдистанска радничка партија "терористичка" организација.