latinica  ћирилица
26/07/2015 |  08:41 | Аутор: СРНА

Козарска Дубица - Обиљежавање дана устанка против фашизма

У Милића Гају, код Козарске Дубице, данас ће бити обиљежене 74 године од подизања устанка против фашизма у БиХ, а свечаности ће, између осталих, присуствовати и министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић и министар индустрије, енергетике и рударства Петар Ђокић.

 Према протоколу, који је утврдио Организациони одбор за обиљежавање тог догађаја, у 20.00 часова биће положени вијенци на партизанском гробљу у Кнежици, а затим ће се у Милића Гају окупљенима обратити званичници и представници СУБНОР-а.

У наставку ће бити изведен културно-умјетнички програм.

Обиљежавање 74 године од подизања устанка против фашизма у БиХ у Милића Гају организује Одбор Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова, републички СУБНОР и општина Козарска Дубица.

Народи у БиХ су 27. јула 1941. године започели оружану борбу против окупатора током Другог свјетског рата, а тај датум сматра се једним од најважнијих у историји народа поткозарског краја и шире.

Милића Гај у Међувођу, општина Козарска Дубица, мјесто је гдје је 27. јула 1941. подигнут устанак против фашизма у Крајини.

Општина Козарска Дубица и град Бањалука данас ће организовати бесплатан превоз за грађане до Милића Гаја.

Из Општинске управе потврђено је да је полазак аутобуса планиран у 18.00 и 19.00 часова испред зграде општинског СУБНОР-а, а повратак из Милића Гаја у 22.00 и 23.00 часа.

Из Бањалуке ће кренути два аутобуса са старе аутобуске станице у Видовданској улици у 18.00 часова, а повратак је предвиђен у вечерњим часовима по завршетку манифестације, речено је Срни у Градској управи.