latinica  ћирилица
07/07/2015 |  22:06 | Аутор: СРНА

Ципрас почео излагање плана за нови програм помоћи

Грчки премијер Алексис Ципрас почео је вечерас излагање плана Атине за нови програм помоћи на ванредном самиту лидера еврозоне у Бриселу.
Грчки премијер Алексис Ципрас - Фото: AP
Грчки премијер Алексис ЦипрасФото: AP

Лист "Гардијан" објавио је вечерас да предсједник Европског савјета Доналд Туск жели да одлука буде донесена вечерас о томе да ли је одржив трећи пакет помоћи Атини.

То ће одредити да ли ће бити настављени разговори са Грчком или еврозона треба да се припреми да ће изгубити једног члана.

Раније је јављено да ће Грчка прво да тражи споразум о краткорочном финансирању како би покрила хитне потребе, а затим о дугорочном пакету.

"Гардијан" пише, позивајући се на изворе блиске самиту еврозоне, да званичници ЕУ планирају начине да помогну Грчкој да избјегне банкрот због невраћања 3,5 милијарди евра Европској централној банци.

Грчка мора да 20. јула исплати ову суму за грчке државне обвезнице које је та банка раније купила од ње. Међутим, с обзиром да Грчка нема новаца она мора да постигне споразум са повјериоцима прије тог датума како не би банкротирала код Банке.