latinica  ћирилица
07/07/2015 |  21:35 | Аутор: Б92

Предвиђања научника: За 100 година бићемо надљуди

Напредак научних истраживања и технологије у наредних сто година осјетно ће промијенити досадашњу културу живота.
Илустрација - Фото: РТРС
ИлустрацијаФото: РТРС

У том времену ћемо дословно одлучити да ли желимо уопште да опстанемо на Земљи, рекли су амерички економисти Мартин Вајцман, Алвин Рут и Роберт Шилер.

Као једну од главних смјерница развоја човјечанства виде обликовање планета.

- Загађење околине довело је до тога да ћемо морати да се бранимо од глобалног загријавања. Не постоји брз начин уз помоћ ког можемо снизити температуре на Земљи - рекао је Вајцман.

Као потенцијално рјешење види стварање "свемирског сунцобрана" који би одбијао Сунчеве зраке назад у свемир.

Он би функционисао тако да се у атмосферу испусти одређена количина сумпоровог диоксида који би блокирао велику количину Сунчеве топлоте.

- Земљин природни обрамбени систем од Сунца чине вулкани кад испусте велику количину дима из утробе Земље. Упркос томе, загађење на Земљи ће остати па морамо наћи и начин да га се ријешимо - појашњава Вајцман.

Ако успијемо да опстанемо довољно дуго, фармацеутска индустрија ће нам понудити моноштво нових лијекова и дрога уз помоћ којих ћемо издржавати и мијењати темпо живота.

- За спортисте ће лијекови бити забрањени, али сви ћемо узимати таблете како бисмо повећали концентрацију, интелигенцију и памћење - сматра Рут.

Коришћење таквих производа ће подстицати и конкуренција између универзитета и компанија у којима свако жели да буде најбољи.

Медицина би требало још више да продужи живот, а органе који нам отказују ћемо узгајати у живим животињама.

- У 22. вијеку ће трансплантација органа између живих људи бити сматрана барбарским, климатске промјене ћемо одложити, а органи ће се узгајати у животињама. Производићемо све људске ћелије које су нам потребне - предвиђа Рут.

Осим дужег живота, економисти сматрају да ће светом завладати "туризам плодности".

Према њима, све више жена које не желе саме да роде дијете, издвојиће сопствене јајне ћелије. Оплођену ћелију усађиваће у сурогат мајке па ће им дјецу дословно доносити "роде".

Као један од најбрже растућих сектора економисти виде информатичку технологију.

Повезивањем рачунара и све бржим и чешћим дијељењем мишљења подстаћи ћемо развијање глобалне вјештачке интелигенције.

- Интернет ће толико утицати на људе да ће се формирати потпуно нове субкултуре. Нова космополитска култура развијаће се уз страну стварне вјештачке интелигенције - каже Шилер.

Према њему ће то бити добро с економске стране јер ће се лакше моћи надзирати економски процеси у свијету како би било што мање сиромашних и да би се спречили банкроти земаља.

- Све јача глобализација се вјероватно неће моћи остварити до краја па је извјестан рат међу људима који поштују традицију и оних који су за безувјетно повезивање - сматра Шилер.

Уз то појашњавају како ће се број становника на Земљи и даље повећавати гдје неће бити тоталитаризма. То све води промишљању новог и бољег системма владавине од демократије.