latinica  ћирилица
07/07/2015 |  21:15 | Аутор: ТАНЈУГ

Почео самит еврозоне

У Бриселу је вечерас почео ванредни самит шефова држава и влада еврозоне посвећен ситуацији након грчког референдума, али је за сада мало вјероватно да ће се током ноћи наћи рјешење.
Еврозона - Фото: илустрација
ЕврозонаФото: илустрација

Њемачка канцеларка Ангела Меркел изјавила је улазећи у сједиште Европског савјета да “још увијек не постоји основа за преговоре о новом пакету помоћи Грчкој, чији су се грађани на референдуму у недјељу већином изјаснили против мјера штедње које су наметнули повјериоци.

“Вријеме истиче, сада се не ради о недјељама, него о данима“, рекла је Меркел у краткој изјави за медије.

Предсједник Европске комисије Жан-Клод Јункер рекао је раније данас у говору у Европском парламенту да се “не нада да ће се рјешење наћи преко ноћи“.

“Вечерас ћемо разговарати као озбиљни и одговорни људи а од грчке владе очекујем да предложи излаз из ове ситуације“, казао је он.

Грчка би до половине мјесеца морала да врати Европској централној банци дио финансијске помоћи коју је досад добила или ће њене банке бити одсјечене од ЕЦБ.

Сем тога, од грчког премијера Алексиса Ципраса се очекује да предложи сет реформи који би омогућио нови дугорочни пакет помоћи, уз евентуално отписивање дијела дуга.

Међутим, неколико чланица еврозоне је прије самита изразило став да отпис дугова не долази у обзир док Грчка не докаже да ће реформисати привреду и спровести мјере штедње.