latinica  ћирилица
07/07/2015 |  20:29 | Аутор: РТРС

И Фоча има пирамиде и то оне пјешчане (ВИДЕО)

Пјешчане пирамиде једна од најљепших природних атракција Републике Српске и у овом дијелу Европе смјештене су на дванаестом километру од Фоче према Миљевини у насељима Шљивик и Даничићи. Сличне су онима у Колораду, италијанским Доломитима и Ђавољој Вароши у Србији.

Пјешчане пирамиде или урве како их мјештани зову настале су прије 200 година. Због лошег пута ово чудо природе скривено је од очију јавности.

У Шљивику и Даничићима мјестима између Миљевине и Козје Луке природа је подигла чудесне фигуре високе и до 20 метара. Стручњаци су установили да су настајале деценијама – ерозијом тла и под утицајем мразева, врућина, киша и вјетрова.

- Геолози кажу да је подлога на овим локалитетима чвршћа,а да је овдје земља растресита па отуда и кажу пјешчане пирамиде, истакла је Љепосава Ђајић, директорка Туристичке организације Фоча.

У стварању феномена, природа је на овом подручју била издашна. Мјештани су у шумском потоку открили и џиновску камену лопту. Митар Ћускић се сјећа да му је још док је био чобан затрпана земљом распиривала знатижељу.

Лош пут и небрига за ову природну атракцију разлози су што није и туристичка. Мјештани – кажу посјетилаца има, а да је уређен комплекс било би их и више, као у Ђавољој вароши у Србији.

У Шљивику старим путем Фоча-Калиновик-Сарајево само једна табла указује да је овдје природно ремек дјело свјетског гласа.

Хоће ли ускоро постати и туристичка атракција?