latinica  ћирилица
07/07/2015 |  20:27 | Аутор: Б92

Све већи утицај екстремиста на интернету

Утицај група које шире различите типове мржње, пропагирају и регрутују сљедбенике преко интернета је у порасту.
ИД позвала на терористичке нападе на Балкану - Фото: Screenshot/YouTube
ИД позвала на терористичке нападе на БалкануФото: Screenshot/YouTube

То је саопштила јеврејска организација за заштиту људских права "Симон Визентал".

Поруке су различите, али апели који позивају на мржњу и насиље су слични, наводи "Глас Америке".

Амерички медиј подсјећа да је прошле недјеље око 40 особа погинуло у нападу на Тунис, 27 особа је живот изгубило у самоубилачком бомбашком нападу на шитску џамију у Кувајту, а 12 је масакрирано у јануару у канцеларијама француског сатиричног часописа Шарли Ебдо.

Рабин Абрахам Купер из организације "Симон Визентал", која прати групе које шире мржњу на интернету, рекао је да су наведени догађаји слављени на интернету, посебно на друштвеним мрежама, које користе екстремистичке групе попут Исламске државе.

Они показују невјероватну спретност у примјени савремене технологије на интернету како би се приближили масама и дошли до одређеног дијела популације, истакао је Купер.

Према његовим ријечима, припадници ИД спроводе "софистицирану пропаганду и регрутовање", попут савременог магазина на интернету, а користе и друштвене мреже како би повезали своје кориснике на интернету са својим борцима на фронту.

Купер сматра да друштвене мреже, које шире говор мржње, морају бити дио рјешења како би мржња могла да буде маргинализована, као и да не треба толерисати коментаре који прелазе границу између мржње и тероризма.