latinica  ћирилица
07/07/2015 |  19:55 | Аутор: СРНА

Завичајна удружења позивају руководство Србије да "стане уз Српску"

Координација завичајних и других удружења Срба из Републике Српске и Федерације БиХ који живе и раде на сјеверу Србије даје пуну подршку предсједнику Републике Српске и Влади Српске у настојањима за очување државности.
 - Фото: ФОНЕТ
Фото: ФОНЕТ

У заједничком саопштењу 27 завичајних удружења позивају се и сви политички субјекти у Републици Српској да стану у заједнички фронт за очување Српске по Дејтонском споразуму и опстанак српског народа у дејтонским границама, као и да подрже референдум о раду Тужилаштва и Суда БиХ.

Упућен је позив предсједнику Србије Томиславу Николићу, премијеру Александру Вучићу и "свим релевантним политичким структурама у Србији" да, "без обзира на све тешкоће, уцјене, стану уз Републику Српску и дио свог народа који живи у њој".

- Сматрајући Српску за највеће национално достигнуће савремеништва, а уочавајући озбиљност тренутка, наше оглашавање стављамо у ранг молитве за спасење - наводи се у саопштењу 27 завичајних удружења.

Саопштење су потписала удружења Дрварчана, Гламочака, Петровчана, Доновакуфљана, Јањана, Купрешака, затим удружења "Наши крајеви","Друштво српских домаћина", "Огњена Марија Ливањска", Секција Козарачке бригаде, "Херцеговци и њихови потомци", сва из Новог Сада.

Међу потписницима су и Ливњани и Граховљаци из Бачког Јарка, те удружења "Влашићко прело " из Ловћенаца, "Сана" из Старе Пазове, "Мањача" из Буковца, "Змијање" из Каћа, "Димитор" из Футога, "Трново" из Чуруга, "Врбљанци" из Темерина,"Коријени" из Сомбора, "Петар Кочић" из Апатина, "Крајина" из Врбаса, "Крупљани" из Футога, "Подгрмеч" из Житишта, "Ратковчани Војводине" из Честерега, "Врело Крајине" из Бачке Паланке и "Крајишки вишебој" из Банатског Великог Села.