latinica  ћирилица
07/07/2015 |  19:40 | Аутор: Б92

"Договор са Грцима могућ у наредним сатима"

Грчки премијер Алексис Ципрас разговарао је са лидерима Њемачке, Француске и Европске комисије на ванредном самиту ЕУ у Бриселу.
Договор са Грцима могућ у наредним сатима - Фото: Beta/AP
Договор са Грцима могућ у наредним сатимаФото: Beta/AP

Делегација из Атине није дошла са писаним приједлогом реформи и мјера за рјешење кризе. Званичници из Атине саопштили су Ројтерсу да раде на “побољшањима“ приједлога који је поднијела прошле недјеље.

Мјере ће, како су истакли, покренути економске реформе, инвестиције и “друга рјешења“, а циљ је вратити средства банкарском сектору.

Ове мјере биће саопштене сутра, путем телефонске конференције на којој ће разговарати о захтјеву Атине за финансијску помоћ, рекао је шеф еврогрупе Јерун Дајселбулм

Рекавши да очекује да ће сутра Грчка представити приједлог реформи, Дајселблум је потврдио да грчка Влада данас није представила писани приједлог реформи еврогрупи.

Њемачка канцеларка Ангела Меркел истакла је да још не постоји основ за преговоре, након врло јасног грчког “не“ на референдуму.

“Солидарност на европском нивоу, и одговорност на националном нивоу још увијек је јако важна. Без солидарности и без реформи не можемо да кренемо ка том путу“, сматра њемачка канцеларка.

Она је упозорила да је вријеме за постизање договора јако кратко. “То више није питање недјеља, већ дана“, истакла је она.