latinica  ћирилица
07/07/2015 |  18:36 | Аутор: Dnevnik.hr

Откривене тајне највећих свјетских богаташа

Које су кључне разлике између оних који само успјешно раде свој посао и оних који су успјели постати богати?

"Претпостављам драги читаоцу да те занима како можеш постати богат" - Овако почињу "Тајне највећих свјетских богаташа" које је открио Сем Вилкин, након помног вишегодишњег проучавања најбогатијих људи свијета.

Вилкин, 41-годишњи теоретичар економије, ради као консултант у фирми Оксфорд Аналитика која пружа савјетодавне услуге за владе у више од 50 држава.

На свијету је 1.826 милијардера који чине један одсто популације. Вилкин је годинама проучавао дјеловање и пословне потезе супер богатих и тврди да је открио тајне како су дошли до својих богатстава.

Како неко може постати милијардер? Добра је вијест, каже Вилкин - све лакше, прије свега због раста финансијског сектора и настајања нових тржишта. Ове је године на Форбсову листу ушло већ нових 290 богаташа.

Иако је важно више фактора за стицање богатства, Вилкин сматра да су кључна два - уништавање конкуренције и улагање туђег новца а не свог. Најбољи сектори данас за стварање новца су фармацеутска индустрија и технологија, али овај стручњак има још један савјет - покрените посао тамо гдје нико други не жели радити.

- Најбоље мјесто за посао је у ствари оно најгоре - каже и додаје како је најбољи примјер Роман Абрамович који је покренуо посао у комунистичкој Русији. До 2004. Москва је имала више милијардера од Њујорка, а данас их највише има у економијама земаља с највећим економским растом - Кини, Мексику, Бразилу и Индији.

Али да би неко постао богат и још богатији није довољно само знати шта треба радити већ велику улогу има и карактер.

- Највећи богаташи су немилосрдни, имају такмичарски дух. Мораш бити спреман учинити шта год треба да би био побједник, да би био најбољи и не обазирати се превише на оне које ћеш "прегазити" на том путу - закључује Вилкин.

Како постати богат?

- Прво изаберите мјесто гдје би могли преузети монопол на тржишту - тако је мексички милијардер, Карлос Слим, који је од 2010. до 2013. био најбогатији човјек на свијету, преузео контролу над комплетним телекомуникацијама у Мексику.

- Ширите посао што је брже могуће - Амазону је тако успјело привући инвеститоре који су дословно "улијевали" новац у компанију.

- Најгоре мјесто за покретање посла је у ствари најбоље - лакше је доминирати на тржиштима која се тек развијају и гдје је конкуренција мања.

- Преузмите ризик и инвестирајте туђа средстава - урадите све што можете да привучете инвеститоре и онда се коцкајте њиховим новцем. Боље него својим.

- Да бисте се обогатили морате имати своју фирму и бити већински власник.

- Успоставите своју пословну мрежу - телеком мреже и шпедитерске фирме створиле су бројне милијардере.