latinica  ћирилица
07/07/2015 |  18:33 | Аутор: Независне

Русија далеко испред САД на Арктику

Шеф америчке обалне страже Пол Цукунфт у интервју за "Њјузвик" признао је да Русија игра водећу улогу на Арктику и да је у том смислу миљама испред САД.

Тренутно у сјеверним водама САД посједују само два ледоломца, који су, притом, застарјели. Један од њих, "Полар си", налази се на ремонту. С друге стране, Русија има шест атомских ледоломаца и десет ледоломаца са дизел мотором. Такође, прави се пројекат брода са депласманом који износи 55.600 тона, пише Спутник.

Како истичу стручњаци, за разлику од САД, Русија има одрживу стратегију освајања Арктика. Како би очувала сопствене интересе на Арктику, Русија је 2014. појачала војно присуство на сјеверу, док је раније усвојила посебну Стратегију за развој сјеверних дијелова земље.

Према америчким истраживањима, на Арктику се налази 15 одсто преосталих свјетских залиха нафте и до 30 одсто залиха гаса. Осим тога, водама Арктика пролази Сјеверни морски пут, којим се из Европе у Азију стиже за чак 13 дана мање него кроз Суецки канал.

Велики број ледоломаца ће помоћи Русији да контролише ову важну руту. Тренутно, Сјеверним морским путем транспортује се око 4 милиона тона робе, при чему постоји могућност да се двадесетоструко повећа обим у току наредних 15 година.

У посљедње вријеме, интересовање страних партнера за Сјеверни пут расте управо захваљујући мјерама које преузима Русија.