latinica  ћирилица
07/07/2015 |  18:09 | Аутор: ТАНЈУГ

Ципрас представио грчки приједог Обами

Премијер Грчке Алексис Ципрас разговарао је данас телефоном са предсједником САД Бараком Обамом, коме је предочио приједлоге грчке владе, пишу грчки медији.
Алексис Ципрас - Фото: AP
Алексис ЦипрасФото: AP

Обама је грчком премијеру пренио снажну жељу САД да преговори између Атине и кредитора буду успјешни, преноси грчка агенција АНА.

Шеф еврогрупе Јерун Дајселбулм изјавио је да ће министри финансија еврозоне сутра одржати телефонску конференцију на којој ће разговарати о захтјеву Атине за финансијску помоћ из Европског стабилизационог механизма.

"Сутра ујутро ћемо одржати телефонску конференцију о званичном захтјеву Грчке за помоћ из Европског стабилизационог механизма. Могуће је да ће Грчка представити и приједлог реформи", рекао је Дајселблум, потврдивши да грчка влада данас није представила писани приједлог реформи еврогрупи.

Очекује се да ће Ципрас на данашњем ванредном самиту лидера еврозоне представити нови приједлог за рјешавање грчке дужничке кризе, уз захтјев за отписивање до 30 одсто грчког дуга, јавио је битански јавни сервис ББЦ.

Ципрасов захтјев ће се сасвим сигурно наићи на тврд отпор Њемачке, чији је министар финансија Вофганг Шојбле изјавио у Берлину да се и даље противи отпису дугова Грчкој.

Француски предсЈедник Франсоа Оланд је, по доласку у Брисел на самит еврозоне, изјавио да је неопходно да Грчка што прије изнесе озбиљан и вјеродостојан приједлог реформи.