latinica  ћирилица
07/07/2015 |  18:08 | Аутор: Dnevnik.hr

Како избјећи удар грома?

Посљедицу код оних који преживе удар су разне.

Око 50 муња генерише се сваке секунде широм свијета, а отприлике четвртина падне на земљу, углавном у тропским предјелима. Планинско село Кифука у Демократској Републици Конго мјесто је које највише погађају.

Муње годишње према неким процјенама убију 24 хиљаде људи, а њих 240 хиљада повриједе, пише Индепендент.

Посљедице код оних који преживе су разне - од опекотина, преко можданог удара, до оштећења мозга и промјене неких особина личности - због чега је Кифука вјероватно занимљиво мјесто.

Стручњаци кажу да би када видите бљесак муње требали почети бројати док не чујете грмљавину како би одредили колико је удаљена и јесте ли у опасној зони. Сваких пет секунди представља око 1,6 километара, а опасна зона је око 9,6 километара. То значи да бисте требали бити на опрезу ако гром удари прије него избројите до 30.

Муње привлаче најистакнутији проводници у подручју испод и у близини облака, па је најбољи начин да останете на сигурном пазити да нисте близу таквог објекта. Људи се у том подручју требају клонити стабала и у тим моментима прекинути спортске активности и телефонирање. Они у затвореном простору требају се држати што даље од прозора и врата.