latinica  ћирилица
07/07/2015 |  17:13 | Аутор: Б92

Комплетиран жири филмског фестивала на Палићу

За 22. Фестивал европског филма Палић, који ће бити одржан од 18. до 24. јула, комплетирани су састави оба жирија, саопштили су организатори.

Свој долазак потврдио је чувени хрватски новинар и писац Борис Дежуловић, који ће бити седми члан међународног жирија Главног такмичарског програма.

Дежуловић (1964) је један од оснивача култног, у међувремену угашеног сатиричног часописа Ферал Трибун. Студирао је историју умјетности на Сплитском универзитету. Такође је и писац. Године 2013. додијељена му је Европска новинарска награда у категорији коментатор. Његове колумне су једно од најбољих новинарских штива које се може прочитати на екс-ју простору - бриљантне и бескомпромисне анализе постјугословенских друштава.

Како је раније објављено, у истом жирију је и Кристиан Жене, челник одсјека за филм Међународног фестивала у Кану, практично други човјек најзначајнијег филмског фестивала у свијету. Тиму Канског фестивала придружио се 1983. Испрва је радио у прес служби, а од 1995. води Филмски одсјек фестивала, гдје управља процесом предселекције и селекције филмова.

Доме Карукоски, трећи члан жирија, један је од најпризнатијих финских редитеља са преко 30 фестивалских награда и великим успјехом у биоскопима. Његови филмови дају тешким темама топлији изглед. Часопис "Вариети" га је 2013. уврстио међу десет режисера у свијету које треба гледати. Његов филм "Лапонска одисеја" је 2011. добио награду Умјетничког савјета Фестивала на Палићу.

У жирију је и Агнес Кочиш, мађарска редитељка која је већ за први филмо "Свјеж ваздух" добила 14 награда. Филм је приказан на 59. издању Кана у програму "Недјеља критике" и на још 80 фестивала. Њен други играни филм "Адриен Пал" освојио је 2010. награду на 63. Канском фестивалу у програму "Посебан поглед". За своје дјело добила је и национално признање Мађарске "Бела Балаж" 2011. године.

Словачка редитељка Мира Форнај је снимила 13 кратких и два дугометражна играна филма: "Лисице" (2009.) и "Мој пас киллер" (2013), који је награђен за режију на Ротердамском фестивалу у главном такмичарском програму. "Мој пас киллер" је 2013. године приказан и у оквиру Главног такмичарског програма на Палићу.

Чланови међународног жирија биће и два глумца: Јоханес Кунке из Шведске, који је имао запажену улогу у остварењу "Туриста" Рубена Остланда (филм је у Кану 2014. освојио награду жирија и такође Специјалну награду на Палићу), као и један од најзначајнијих домаћих глумаца - Сергеј Трифуновић.

Седмочлани Међународни жири додијелиће филмовима из Главног такмичарског програма награде: Златни торањ за најбољи филм фестивала, Палићки торањ за најбољу режију, као и Специјалну награду жирија.

О најбољим филмовима из такмичарског програма Паралеле и судари одлучиваће Жири филмске критике у саставу: Мајкл Петисон из Велике Британије, који пише за "Холивуд Репортер" и за Британски филмски институт, Ђерђ Барон, најзначајнији мађарски критичар, као и филмски новинар и уредник у редакцији културе Радио Београда 1 - Владимир Џудовић.

Фестивал се одржава на више локација крај језера Палић и у Суботици, а предфестивалска дешавања почеће већ 13. јула. Мото овогодишњег фестивала је "Европски сан".

На програму су селекције: Главни такмичарски програм, Паралеле и судари, Нови словачки филм, Млади дух Европе, Омаж програм за добитнике награде Александар Лифка, Омаж програм посвећен добитнику награде Ундергроунд Спирит, Нови мађарски филм, Еколошки документарци и Фоод Филм Фест.

Фестивал европског филма Палић одржава се под покровитељством Министарства културе Србије, Покрајинског секретаријата за културу Војводине и Града Суботице. Извршни продуцент је Отворени универзитет Суботица.