latinica  ћирилица
07/07/2015 |  16:27 | Аутор: Б92

Чешка прва у Европи по броју младих алкохоличара

Чеси који спадају у највеће пивопије на свијету биљеже и један тужни рекорд - највише пијане дјеце у Европи, а према посљедњим подацима Организације за економску сарадњу и развој током посљедње деценије проценат чешке дјеце која су макар пробала алкохол порастао је са 70 на 94 одсто.
Алкохол (илустрација) -
Алкохол (илустрација)

Према најновијој студији ОЕЦД чак четвртина чешких петнаестогодишњака редовно се опија. Док је 1995. године 30 одсто дјечака и 26 петнаестогодишњих дјевојчица у Чешкој признало да је бар једном било заиста веома пијано, 2012. године то је признало 43 одсто дјечака и 41 одсто дјевојчица.

Чак 25 одсто петнаестогодишњака у Чешкој је пијано бар једном недјељно.

- То ме ужасава. Ријеч је о највећем проценту у земљама ОЕЦД. Дјевојчице почињу да пију раније зато што имају старијег дечка и он их наведе на алкохол - рекао је чешки национални координатор борбе против наркотика Јинџих Воборжил.

Један од великих проблема у борби против алкохолизма и пијанства дјеце је према ријечима Воборжила то што у Чешкој 90 одсто продаваца не пита за старост дјетета и без проблема му прода алкохолно пиће.

- Њемачка је својевремено била у истој ситуацији али 10 година је инвестирала у кампање којима је настојала да убиједи одрасле да није нормално да дјеца пију - рекао је Воборжил.

Пијење алкохола код чешких тинејџера подстиче и распрострањено толерисање пива, националног чешког пића и јаке пиварске индустрије а пиво се у Чешкој означава често као "течно злато" или "течни хљеб".