latinica  ћирилица
07/07/2015 |  15:46 | Аутор: РТРС

Опрез: У Српској сутра до 40 степени! (ВИДЕО)

Метеоаларм у Републици Српској издао је за сутра црвено упозорење за бањалучку и приједорску регију. Очекује се екстремно висока температура, чак до 40 степени Целзијуса.

Остале крајеве прати наранџасто упозорење. Грађанима се савјетује да без пријеке потребе не бораве на сунцу. 

Упозорења стручњака који данима најављују топлотни удар Зденка Манојловић озбиљно је схватила. Као тежак срчани болесник високе температуре тешко подноси, па су лијекови увијек на дохват руке.

- Морам пазити на своју терапију, а настојим све што морам обавити у граду, да обавим ујутро, рекла је Манојловићева.

Бањалучка служба Хитне помоћи посљедњих дана биљежи 20 одсто више пацијената. Хроничним болесницима, али и осталим грађанима, љекари савјетују боравак у расхлађеним просторијама, лаганију исхрану и узимање много течности.

- Да расхладе просторије у којима бораве, да без пријеке потребе не напуштају кућу од 10-17 часова и да узимају своју терапију, нагласила је Невена Тодоровић, специјалиста породичне медицине.

Све ово тешко могу да испоштују радници који раде на отвореном. Синдикат и Министарство рада упутили су апел послодавцима да у најтоплијем дијелу дана обуставе рад на отвореном и сачувају здравље радника. Витомир Тушевљак каже – радити се мора, без обзира на температуре.

Али на данашњим температурама није лако. У 14 часова Бањалука се пекла на 36 степени Целзијуса. У Бијељини је измјерено 35, а у Требињу непуна 34 степена. Међутим, ово је температура која се мјери у хладу, на висини од два метра. У исто вријеме, у центру града наша екипа измјерила је чак 41 степен. Метеоролози кажу – краткотрајно освјежење тек у четвртак.

- У сриједу температура у већини крајева од 35-38 степени, понегдје, посебно на сјеверу у региону Бањалуке, Бијељине и Вишеграда, биће чак 40 степени, нагласила је Милица Ђурђевић, Хидрометеоролошки завод Републике Српске.

Из Аутомото савеза апелују на возаче да путовање практикују у раним јутарњим или касним поподневним и вечерњим часовима како би се избјегла путовања у најтоплијем дијелу дана.

Посебно упозорење возачима чија возила проведу дан на сунцу. Горњу границу до које температура у возилу може да иде тешко је издржати.

Само пар минута на сунцу било је довољно да се температура у аутомобилу попне на више од 60 степени Целзијуса.

Стога прије уласка, возило треба добро провјетрити. Љекари истичу – уласком у врело возило, возачи ризикују озбиљне здравствене проблеме.

Изузетно високе температуре понукале су и Министарство унутрашњих послова да упозори на повећану опасност од пожара. Све ово биће на снази до краја августа, јер, осим локалних непогода и краткотрајних пљускова, ово љето пратиће изузетно високе температуре..