latinica  ћирилица
07/07/2015 |  14:11 | Аутор: ТАНЈУГ

Јункер посланицима ЕП: Не гунђајте, дописујем се са Ципрасом (ВИДЕО)

Предсједник Европске комисије Жан-Клод Јункер критиковао је данас европске посланике који су негодовали због тога што је непрестано гледао у свој мобилни телефон током дебате у Европском парламенту и објаснио им да размјењује телефонске поруке са грчким премијером Алексисом Ципрасом
Жан-Клод Јункер - Фото: Screenshot
Жан-Клод ЈункерФото: Screenshot

Јункер се са Ципрасом дописивао само неколико сати прије почетка ванредног састанка еврозоне сазваног два дана након што су Грци на референдуму већином рекли "не" мјерама строге штедње страних кредитора.

- Престаните да гунђате како ја све вријеме гледам у телефон. Размјењујем СМС поруке са грчким премијером - рекао је на француском очито изиритарни Јункер посланицима ЕП у Стразбуру, преноси АФП.

- Не знам да ли имате прилике да чините исто, али ја то данас морам да радим. Радим свој посао, зато престаните с тим бесмисленим опаскама - љутито је поручио предсједник Европске комисије, који је веома ангажован у преговорима о судбини Грчке.

Он је тиме одговорио европској посланици из крајње десничарске мађарске странке Јобик Кристини Морваи, која му је замјерила да не скида поглед с телефона и да "не зна за проблеме цијелог свијета", преносе француски медији.

Такође, бившем луксембуршком премијеру је неколико европских посланика, међу којима и чланови евроскептичне Партије за независност Велике Британије, упутило замјерке због начина на који рјешава грчку кризу.

- За мене је апсурд елементарног популизма и нездраве демагогије представљати Европску комисију и Европу као да сједимо у позлаћеним салонима и да нисмо упознати са условима живота својих суграђана - рекао је Јункер и додао да сваке седмице разговара са грчким грађанима.

Јункер је већ мјесецима "веза" у преговорима ЕУ са Ципрасом, али је послије низа дугих неуспјешних састанака прошле недјеље изјавио да се осјећа изневјерено због тога што је грчки премијер расписао референдум.

Предсједник ЕК је и данас оптужио Грке да су начинили "озбиљну грешку" иступивши из преговора, али је изразио жељу да Грчка не изађе из зоне евра.