latinica  ћирилица
07/07/2015 |  13:55 | Аутор: ТАНЈУГ

Минут ћутања и шетња за жртве напада у Лондону 2005.

Минутом ћутања и шетњом солидарности Британци су данас обиљежили 10. годишњицу самоубилачких бомбашких напада у Лондону, у којима је погинуло 52, а рањено више од 700 људи.
Лондон обиљежава 10 година од терористичких напада - Фото: AP
Лондон обиљежава 10 година од терористичких нападаФото: AP

Британски премијер Дејвид Камерон и градоначелник Лондона Борис Џонсон положили су вијенце на споменик у лондонском Хајд Парку, а цвијеће на мјеста четири бомбашка напада положили су преживјели, радници жељезнице и хитних служби.

У склопу обиљежавања годишњице напада, планирана је служба у катедрали светог Павла у Лондону, пренио је АП.

Дио житеља Лондона пјешице је прешао пут до радних мјеста под слоганом "Ходајмо заједно" у знак сјећања на дан када је прије 10 година градска подземна мрежа заустављена.

Камерон је рекао да је недавни масакр 30 британских туриста у Тунису подсјетник да је "пријетња од тероризма и даље реална, колико и смртоносна".

"Убиство 30 невиних Британаца док су љетовали у Тунису, брутални је подсјетник те чињенице. Али ми никада нећемо бити застрашени тероризмом", поручио је британски премијер.

Биланс настрадалих у нападу у тунишанском летовалишту Сусу највећи је губитак живота за Британију у једном џихадистичком нападу од бомбашких напада у Лондону у јулу 2005.

Четири Британца инспирисана Ал Каидом дигли су се у ваздух у три воза лондонског метроа и једном аутобусу током јутарњег шпица 7. јула 2005.

Три бомбаша самоубице активирали су бомбе у метроу на станицама Алдгејт, Еџвер Роуд и Расел сквер.

Сат времена касније, четврти бомбаш самоубица активирао је експлозивну направу у дабл декеру на Тргу Тависток близу Расел сквера, при чему је погинуо и повријеђен дио људи који су претходно евакуисани из метроа.

Безбједносне службе у Британији и даље се боре са проблемом радикализације коју је открио овај напад, који нису извели страни борци већ четворица британских младића.

Стотине Британаца настоји да се придружи екстремистичкој групи Исламска држава у Сирији и Ираку, подстичући бојазни да би могли да се врате и изведу нападе у домовини.

Ниво терористичке претње у Британији остаје озбиљан, други од укупно пет нивоа, што значи да је напад веома могућ, навео је АФП.