latinica  ћирилица
07/07/2015 |  13:45 | Аутор: Б92

Мејведеру одузет WBО појас!

Америчком боксеру Флојду Мејведеру јуниору одузета је свјетска титула у велтер категорији у WБО верзији коју је освојио побједом над Манијем Пакјаом у мају.
Флојд Мејведер (ФОТО: Harry How) - Фото: Getty Images
Флојд Мејведер (ФОТО: Harry How)Фото: Getty Images

Мејведеру је одузет појас због неплаћене таксе, која је обавезна по правилима WБО које се односе на боксере који у свом посједу имају више титула.

Американац је побједом над Пакјаом у велтер категорији побољшао свој скор на 48 мечева без пораза, али је пропустио рок за плаћање 200.000 долара на име таксе.

Та сума је, иначе, само 0,1 одсто онога што је Мејведер зарадио побједом над Пакјаом, па је WБО објавио да ће морати да се одрекне титуле. Американац у свом посједу има и јуниорску титулу у средњој категорији у WБО верзији и због тога је настао проблем.

WБО је истакао да је против правила да боксери држе свјетске титула у више тежинских категорија и да Мејведер треба да изабере које титуле ће се одрећи. Мејведер, најплаћенији боксер у историји, има до петка да се огласи и одговори WБО какав је његов став.

“Комитет WБО нема алтернативу, већ да престане да признаје Флојда Мејведера као WБО свјетског шампиона у велтер категорије и одузме му титулу због непоштовања правила WБО“, стоји у саопштењу.

Мејведер, који је од борбе са Пакјаом зарадио преко 200 милиона долара, има двије недјеље да поднесе жалбу на одлуку WБО.