latinica  ћирилица
07/07/2015 |  13:42 | Аутор: СРНА

Дураковић: На комеморацији се очекује обраћање 15 званичника

Предсједник Организационог одбора за обиљежавање 20 година од страдања сребреничких Бошњака Ћамил Дураковић рекао је да би на комеморацији у Поточарима 11. јула требало да се обрати 15 званичника.
Сребреница - Организациони одбор - Фото: СРНА
Сребреница - Организациони одборФото: СРНА

Дураковић је рекао да је 85 иностраних делегација најавило присуство комеморацији, која ће почети у 10.30 часова.

Обраћање званичника предвиђено је у бившој Фабрици акумулатора, која је у саставу Меморијалног центра, док ће након 12.00 часова у сакралном дијелу бити обављен вјерски обред и укоп посмртних остатака 136 идентификованих особа.

Дураковић, који је начелник општине Сребреница, позвао је грађане да поштују инструкције Организационог одбора и полиције да би се избјегле велике гужве и застоји у саобраћају, јер се очекује око 50.000 посјетилаца.

"Учесници `Марша мира` који креће ујутру из Незука, такође, треба да се придржавају инструкција да би све што је у вези са комеморацијом протекло достојанствено", истакао је Дураковић.

Он каже да је у контакту са Полицијом Републике Српске и свим безбједносним структурама задуженим за обезбјеђење скупа у Поточарима 11.јула и да су процјене да нема никаквих пријетњи и да ће ова комеморација протећи мирно и безбједно као што су биле и претходне.

Организациони одбор је констатовао да су све припреме обављене и да ће реализација програма комеморације почети сутра поласком учесника "Марша мира" из Незука ка Поточарима.