latinica  ћирилица
07/07/2015 |  12:46 | Аутор: СРНА

Министарство: Послодавци да изврше прерасподјелу радног времена

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић апеловао је да сви послодавци, због вишедневне изузетно високе температуре ваздуха, обаве прерасподјелу радног времена и заштите здравље радника

Савановић апелује да послодавци посебно радно вријеме на отвореном прилагоде временским условима, и напомиње да је за рад у затвореним просторијама неопходно обезбиједити расхлађивање просторија да би се заштитило здравље радника.

"Неспорно је да учестале врућине, које су посљедњих неколико дана регистроване на подручју Републике Српске, утичу на здравље радника, посебно оних који раде на отвореном и дуже су изложени сунцу, због чега пада концентрација у раду и постоји могућност повређивања", наведено је у апелу.

Савановић подсјећа да у законодавству Српске нису прописани минимални захтјеви када је ријеч о условима рада на отвореном у неповољним микроклиматским условима као што је велика врућина, као ни при којим би условима послодавци требало да обуставе радове, али да то дефинише међународни стандард ИСО 7243, чија је једна од мјера избјегавање рада у најтоплијем дијелу дана.

- Апелујем да и послодавци примијене овај стандард и обаве прерасподјелу радног времена, те да радници не буду на отвореном у најтоплијем дијелу дана - нагласио је Савановић.

Он је увјерен да ће прерасподјелом радног времена послодавци показати разумијевање и солидарност са запосленима, те на тај начин заштитити здравље својих радника.