latinica  ћирилица
07/07/2015 |  12:45 | Аутор: РТРС

Зашто је Варуфакис највећи кулер међу министрима

Јанис Варуфакис, бивши грчки министар финансија који је ових дана био на насловницама широм свијета захваљујући оставци познат је и по свом изузетно посјећеном блогу који је често наилазио на критике неистомишљеника.
Јанис Варуфакис - Фото: RT
Јанис ВаруфакисФото: RT

Јуче је привукао посебну пажњу након што је објавио: "Недуго након што су објављени резултати референдума, информисан сам о томе да неки чланови Еврогрупе и наводни 'партнери' желе да ја не будем присутан на њиховим састанцима. Премијер се сложио да би та идеја могла помоћи у постизању споразума. Због тога данас напуштам Министарство финансија.

Сматрам да је моја дужност да помогнем Алексису Ципрасу, на онај начин на који он сматра да је то примјерено, у искориштавању капитала који нам је народ повјерио референдумом.

С поносом ћу носити презир кредитора".

Али, ово је само једна од изјава која је подигла прашину, а Индепендент је саставио листу Варуфакисових изјава и ситуација у којима је показао да га није брига за туђе мишљење.

1. Онда када је био потпуно незабринут за свој имиџ током интервјуа

Варуфакис је шокирао новинаре када се појавио пред новинарима и дао изјаву носећи мотористичку кацигу и обичну сиву мајицу.

2. Сваки пут кад се на тапети нашла "Тројка"

У мјесецима који су претходили референдум, министар није презао од контроверзе називајући "Тројку" (тројка међународних вјеровника - Европска комисија, Европска централна банка и Међународни монетарни фонд) "одбором насталим на трулим темељима", а мјере штедње коментирао је овако: "Европа, у својој бесконачној мудрости, одлучила се према банкроту понијети тако што је на рамена најслабијих натоварила највећи дуг у људској историји. Оно чему свједочим отада је фискална метода мучења (wатербоардинг) која је ову нацију претворила у дужничку колонију".

3. Његов одговор на сугестију да приједлоге за "пакет спаса" потпише без преговора

Кад су га упитали би ли потписао приједлоге програма помоћи који нису укључивали реструктуисање грчког дуга, Варуфакис је одговорио: "Радије бих себи одрезао руку".

4. Његов одговор на дружење с европском финансијском елитом

О банкарима и естаблишменту Варуфакис је једном приликом рекао: "Склапање савеза с реакционарним силама доводи нас у опасност да постанемо кооптирани и да скинемо наш радикализам кроз топлину коју пружа наш долазак у ходнике моћи".

5. Тренутак кад се с челником еврогрупе Јероном Дајшелблумом руковао на најхладнији могући начин

На крају конференције на којој се сусрео с челником еврогрупе Јероном Дајшелблумом, Варуфакис је рекао шта мисли: "С овим невјешто састављеним одбором немамо намјеру сарађивати. Хвала вам".

Током одласка и руковања, Дајшелблум је Варуфакису наводно шапнуо: "Управо сте убили Тројку" на што му је грчки министар одговорио: "Вау!".

6. Кад га није било брига што Нјемачка нити њемачки министар финанција мисли о њему

Њемачки министар финансија Волфганг Шојбле један је од оних које одлазак Варуфакиса неће растужити.

Од почетка преговора, однос двају министара био је напет, а један другог оптужили су за вријеђање.

У марту је Варуфакис изјавио: "Господин Шојбле рекао ми је да сам изгубио повјерење њемачке владе. Рекао сам му да га никад нисам ни имао. Имам повјерење грчког народа".

7. Кад је шетао Даунинг стритом у кожњаку

Овако је Варуфакис стигао не преговоре с британским министром финансија Џорџом Озборном коме опуштени стил није засметао.