latinica  ћирилица
07/07/2015 |  12:10 | Аутор: ТАНЈУГ

Јункер критиковао Шојблеа због Грчке

Предсједник Европске комисије Жан-Клод Јункер данас је у Европском парламенту упутио индиректне, али жестоке критике на рачун њемачког министра финансија Волфганга Шојблеа због његовог става о Грчкој и улоге ЕК у рјешавању финансијске кризе

- Чули смо негативне примједбе на рачун Комисије из неких земаља чланица на језику којим сада говорим - рекао је Јункер, обраћајући се посланицима на њемачком.

Иако предсједник ЕК није директно споменуо Шојблеа, ово је била јасна алузија на недавну изјаву њемачког министра да су Јункер и остатак комисије чиновници који би требало да се држе ван политике и да то препусте чланицама ЕУ.

- Ми нисмо технократе него одговорни политичари који имају право на своје мишљење - казао је Јункер, који се такође осврнуо на више пута јавно изречени Шојблеов став да Грчкој није мјесто у еврозони.

- Неки отворено или прикривено раде на искључивању Грчке из еврозоне. Грци су велика нација и избацити их из еврозоне или чак и из ЕУ није нешто што би било ко требало да прижељкује - казао је он.

Јункер, који се посљедњих дана није јавно оглашавао о грчком референдуму, казао је да му је било потребно вријеме да пажљиво проучи како ријешити ситуацију насталу након одлуке већине Грка да путем референдума одбију програм штедње који су наметнули повјериоци.

- И за неке друге би било боље да су дуже размишљали прије него што су говорили - казао је Јункер у још једној алузији на Шојблеа.

На мети Јункерове критике нашла се и грчка влада, због одлуке да напусти преговоре о условима отплате дуга и распише референдум, као и због изјаве бившег министра финансија Јаниса Варуфакиса да су чланови преговарачке "тројке", међу којима су и представници Комисије "терористи".

- То је потпуно неприхватљиво, али сада треба охладити реторику и разговарати као одговорни и разумни људи - казао је он.

Јункер је уочи данашњег састанка лидера еврозоне у Бриселу поручио посланицима да се одлучно залаже за останак Грчке у еврозони и наставак преговора, за које је рекао да неће довести до рјешења преко ноћи, али ће у будућим разговорима довести до излаза из ситуације.