latinica  ћирилица
07/07/2015 |  11:31 | Аутор: novosti.rs

Бекер против наступа Ђоковића у Дејвис купу са Аргентином

Тениска репрезентација Србије могла би бити ослабљена неиграњем Новака Ђоковића у четвртфиналу Дејвис купа против Аргентине, које ће се одиграти у Буенос Ајресу од 17. до 19. јула.
Новак Ђоковић - Фото: AP
Новак ЂоковићФото: AP

Још постоји теоретска могућност да најбољи тенисер свијета промијени одлуку, а она ће доста зависити од исхода Вимблдона.

Наиме, уколико све прође по плану и Ђоковић се пласира у финале лондонског гренд слема, јасно је да не би имао снаге за пут од 11.100 километара, нити времена да се адаптира на прелазак у другу временску зону, у потпуно другачије климатске услове (у Аргентини је зима), да се привикне на шљаку са траве, у року од свега неколико дана.

Под условом да освоји титулу у Лондону, Новак би дан након финала, 13. јула, у понедјељак, морао да остане у британској престоници због обавезе према организаторима такмичења и медијима. Тек би увече могао да крене у Аргентину, а први тренинг да одради 14. увече, или тек 15, дакле 48 сати пред меч у петак.

То је авантура у коју би Ђоковић можда и пристао да се упусти, као и небројено пута до сада, али шеф његовог стручног штаба, Борис Бекер, строго је против тога. Нијемац се плаши повреде која би могла Новака да одвоји са терена.

"Не свиђа ми се што Ђоковић игра у Дејвис купу. Најбољи тенисери играју све више и више мечева током сезоне, и зато мислим да је неопходна промјена у систему екипног такмичења. Нека равнотежа мора да се направи. Овако му одузима превише енергије", говорио је Нијемац послије дуела Србије и Хрватске у Краљеву.

Са друге стране, селектор Богдан Обрадовић, највероватније, неће моћи да чека на исход завршнице Вимблдона, јер мора да пошаље прелиминарни списак у ИТФ већ до четвртка.

Процјена је да ће Србија и без Ђоковића да прође у полуфинале, јер Виктор Троицки игра у животној форми, ту су и Ненад Зимоњић, односно Душан Лајовић и Филип Крајиновић. У саставу би требало да се нађе и Јанко Типсаревић.