latinica  ћирилица
07/07/2015 |  11:01 | Аутор: ТАНЈУГ

Папа ће одржати мису на отвореном у Киту

Папа Фрања ће се данас, по други пут, обратити вјерницима на миси на отвореном у еквадорској престоници Кито, коју су мјесец дана потресали антивладини протести.

Велики број вјерника очекује се на миси у централном градском парку као и присуство еквадорског предсједника Рафаела Корее с којим је поглавар Римокатоличке цркве приватно разговарао јуче око пола сата, али тема њиховог разговора није објављена, пренијела је агенција АФП.

Папа Фрања искористио је јучерашњу прву мису у Еквадору, у највећем граду Еквадора и важној луци Гвајакил да би затражио подршку у својим напорима да допре до католика који осјећају да су "одбачени" (разведени, живот у гријеху итд) од Цркве уочи окупљања бискупа у Ватикану у октобру.

Обраћајући се скупу од 800.000 верника на првој станици његове латиноамеричке турнеје, 78-тогодишњи папа је своју бјеседу базирао на теми породица што ће бити предмет једномјесечног синода у Ватикану, пренијела је агенција Ројтерс.

"Море" католика од који су многи стигли из сусједних земаља, одржали су слике папе и слике Богородице и махали првом латиноамеричком папи из Латинске Америке у Ватикану, док је у свом папамобилу приближавао парку.

Ватрогасци су вјернике прскали водом да би их освјежили због велике врућине, од који су многи камповали цијелу ноћ ишчекујући папину мису.

АФП наводи да је сиромаштво главна тема на папиној турнеји коју је започео у Еквадору, а укључује и Боливију и Парагвај. Све три латиномамеричке земаље које посјећује папа Фрањо су већином католичке и означене су као земље са дугом историјом сиромаштва и неједнакости које, углавном, погађа старосједелачко становништво.

Поред разговора са Кореом, званични сусрети су предвиђени са боливијским предсједником Евом Моралесом и парагвајским предсједником Орацијом Картесом.

Током турнеје, папа Фрања ће имати не мање од 22 говора и летјеће седам пута на релацији која покрива укупно 24.000 километара.

Католици из Латинске Америке, упркос растућој популарности евангелистичке цркве у посљедњих неколико година, чине конгломерат од 1,2 милијарде вјерника. Папа Фрањо послије Еквадора сутра (у сриједу) лети за Ла Паз у Боливији, а затим у петак у Парагвај да би, према програму турнеје, требало да се врати у Рим у недјељу, 12. јула, наводи АФП.