latinica  ћирилица
07/07/2015 |  10:45 | Аутор: ТАНЈУГ

Лондон обиљежава 10-годишњицу терористичких напада

Велика Британија обиљежиће данас 10-годишњицу терористичких напада у Лондону службом у катедрали светог Павла, обиласком споменика жртвама у Хајд парку и минутом ћутања, најавио је британски Би-Би-Си.
Терористички напад у Лондону 7. јула 2005. (photo: PA) -
Терористички напад у Лондону 7. јула 2005. (photo: PA)

Имена свих 52 погинулих у четвороструком терористичком нападу биће прочитана на служби у катедрали, која почиње у 11 сати по локалном времену у присуству породица погинули у нападу на три воза лондонског метроа и градски аутобус, заједно са неколицином од око 700 повријеђених 7. јула 2005. године.

Минут ћутања биће одржан током комеморативне службе у катедрали и у Лондонској транспортној мрежи у 11.30 по локалном временом.

Принц Вилијам присуствоваће обиљежавању годишњице у лондонском Хајд парку.

Напад четири бомбаша самоубице повезаних са Ал Каидом, који су носили ранце са експлозивима био је најгори терористички злочин на британском тлу.

Мало послије 8.50, прије 10 година, три експлозије су одјекнуле у метроу гдје је 26 људи погинуло у бомбардовању у Русел скверу на Пикадили линији, на Сркл лајну шест у експлозији у Едгвар роуду и још седам код Алдгејта.

Скоро сат времена касније, четврти напад био је на двоспратни градски аутобус број 30 на Тависток тргу гдје је погинуло још 13 људи, подсјећа Би-Би-Си.