latinica  ћирилица
07/07/2015 |  10:08 | Аутор: ТАНЈУГ

ЕЦБ: Хитна средства за Грчку остају ограничена, услови оштрији

Европска централна банка је задржала досадашњи ниво ограничења хитних средстава за грчке банке, али је поставила строже услове за добијање ликвидности.
Европска централна банка - Фото: илустрација
Европска централна банкаФото: илустрација

На телефонској конференцији одржаној у понедјељак увече, Управни савјет ЕЦБ-а је саопштио да ће наставити да пружа помоћ, али да је подигао критеријуме за банке које желе да приступе средствима, преносе агенције.

"Европска централна банка је одлучила након разматрања приједлога централне банке Грчке, да издвајања из Хитног фонда за очување ликвидности (ЕЛА) за грчке банке задржи на нивоу утврђеном 26. јуна 2015. године", наводи се саопштењу тог кредитора са сједиштем у Франкфурту.

Истовремено, централна банка еврозоне је указала да средства из фонда ЕЛА могу да се добију само уз довољно колатерала, вршећи тако додатни притисак на презадужену земљу.

"Финансијска ситуација у Грчкој има посљедице по грчке банке, јер се колатерали које дају у оквиру програма ЕЛА у великој мјери ослањају на државне активе", наводи се у саопштењу ЕЦБ-а.

"У том контексту, Управни савет ЕЦБ-а је одлучио да смањи вриједност колатерала који централна банка Грчке прихвата у оквиру програма ЕЛА", додаје се у саопштењу, што је потез, који ће, како оцјењује француска агенција, отежати у будућности приступ средствима из фонда ЕЛА.

Њемачки лист "Велт" пише да је званична Атина наводно тражила подизање границе ЕЛА за шест милијарди евра, али да је ЕЦБ задржала хитну помоћ на око 89 милијарди евра.

Грчки премијер Алексис Ципрас је, такође, синоћ разговарао телефоном са гувернером ЕЦБ-а, Мариом Драгијем, позивајући на укидање контроле капитала и обезбјеђивање хитне помоћи за ликвидност, јавиле су агенције.

Ципрас је разговарао са Драгијем о банкарској ликвидности и нагласио је да постоји неодложна потреба да се укине контрола капитала и обезбиједи хитна помоћ за ликвидност, јавила је грчка агенција АНА.

Због огромне потражње и масовног подизања готовине банке су затворене дуже од недјељу дана, пошто је влада увела контролу капитала желећи да спријечи колапс банкарског система, подсјећа Ројтерс.