latinica  ћирилица
07/07/2015 |  09:56 | Аутор: ТАНЈУГ

Француска не може да преузме ризик да Грчка напусти еврозону

Француски премијер Мануел Валс изјавио је, уочи данашњег хитног самита лидера Европске уније, да Француска не може да преузме ризик да Грчка напусти еврозону.

"Француска је увјерена да не можемо да преузмемо ризик да Грчка напусти еврозону, потез који би могао да утиче на економије широм свијета", упозорио је Валс за Француски радио.

Валс је навео да је "постојао основ за договор са Атином".

"Основа за договор постоји. Не постоји табу тема када је у питању грчки дуг у реструктурирању", навео је Валс, пренијела је агенција АФП.

Грчки званичници су уочи референдума прошле недјеље, преговарали са тројком страних кредиторима јер је Атина оцијенила да Грчка није у стању да, у кратком року, отплати своје дугове, због чега је неопходно да финансијске обавезе буду реструктуриране.

Валсова изјава услиједила је неколико сати прије самита лидера еврозоне гдје ће разговарати о исходу референдума у Грчкој када су бирачи одбацили оштре мјере штедње и реформе које захтијевају страни повјериоци у замјену за спасавање грчких финансија.

Касно синоћ, лидере Њемачке и Француска - највеће економије еврозоне, представили су јединствену платформу и позивали грчког премијера Алексис Ципраса да да "прецизни приједлог" како да се оживе преговори о извлачењу Грчке из дужничке кризе.