latinica  ћирилица
07/07/2015 |  09:53 | Аутор: ТАНЈУГ

ММФ: Без нових средстава за Атину

Међународни монетарни фонд обавијестио је Грчку да не може да исплати Атини никаква средстава, јер прошле седмице није платила дуг, саопштио је представник Фонда послије разговора директорке ММФ-а, Кристин Лагард са грчком премијером Алексисом Ципрасом, преносе агенције.
Кристин Лагард, директорка ММФ - Фото: AP
Кристин Лагард, директорка ММФФото: AP

"Директорка је објаснила да Фонд не може да исплаћује (нова средства) због политике о неизмиреним обавезама", рекао је тај представник, преноси Ројтерс.

Портпарол Фонда је рекао да је Лагардова у разговору са Ципрасом понудила техничку помоћ грчкој влади, али да га је подсјетила да ММФ не може да исплати никаква финансијска средства Атини због тога што Грчка није измирила прошле седмицу дуг Фонду, пренио је АФП.

"ММФ је примио на знање јучерашњи референдум у Грчкој. Надзиремо пажљиво ситуацију и спремни смо да помогнемо Грчкој ако то затражи", рекла је у краткој изјави Лагардова.

Француска агенција подсјећа да је у недјељу, 5. јула, више од 61 одсто Грка на референдуму одбацило захтјеве међународних кредитора за даљим оштрим мјерама штедње у замјену за нова средства за опоравак грчке привреде, што се сматра побједом љевичарске Сиризе која је на власт дошла прије пет мјесеци.

Европски званичници расправљаће данас о насталој ситуацији а француски предсједник Франсоа Оланд и њемачка канцеларка Ангела Меркел саопштили су да су за Грчку "отворена врата" за повратак преговорима о дугу, али и позвали Атину да направи "озбиљне" приједлоге, наводи АФП.