latinica  ћирилица
07/07/2015 |  09:44 | Аутор: ТАНЈУГ

ЕУ: У бродовима са мигрантима у ЕУ стижу и џихадисти

У бродовима којима се довозе мигранте у Европу преко Средоземља се такође налазе борци џихадистичке групе Исламска држава, изјавила је директорка Агенције ЕУ за сарадњу на пољу правосуђа (Јуроџаст) Мишел Конинс.
Мигранти - Фото: Screenshot
МигрантиФото: Screenshot

Она је у Бриселу навела да је до те информације дошла у склопу напора своје организације да помогне државама ЕУ да заједнички реагују на проблем илегалне миграције, тероризма и сајбер криминала, пренијела је агенција АП.

Конинс је изјавила да још није познато какав би проблем за европске безбједносне службе могла да представља наводна инфилтрација исламских милитаната, али је додала да групе попут ИД за финансирање тероризма користе и средства зарађена кријумчарењем људи.

Јуроџаст је једна од неколико агенција ЕУ која ради на спречавању кријумчарења људи.

"Ова ситуација је алармантна јер је очито да кријумчарење људи некад има за циљ финансирање тероризма и да кријумчарење понекад служи томе да обезбиједи инфилтрацију и извлачење чланова Исламске државе", рекла је Конинс.

У протекле двије године су се десетине хиљада људи отиснуле са либијске обале у непоузданим и претрпаним чамцима, покушавајући да доспију до Европе, што шверцерима плаћају на хиљаде долара.

Често се шверцери сакрију међу мигранте, у нади да неће бити примјећени и ухваћени, иако је више десетака њих досад ухапшено на Сицилији и другим дијеловима јужне Италије.