latinica  ћирилица
07/07/2015 |  08:46 | Аутор: ТАНЈУГ

Обама: Исламска држава биће поражена

Амерички предсједник Барак Обама изјавио је у понедјељак да недавни територијални губици екстремиста "Исламске државе" у Ираку и Сирији показују да ће та група бити поражена.

Говорећи у Пентагону Обама је рекао да ће САД наставити да спречава нелегално финансирање операција ИС у свијету, и учинити све за обуку и опремање умјерених опозиционих група у Сирији, пренио је Ројтерс.

Предсједник САД је рекао да Вашингтон треба да чини више на спречавању напада на својој територији и напора ИС да регрутује сљедбенике.

"Наши напори у борби против тероризма не смију се усмјерити на једну заједницу због њене вјере или поријекла, укључујући патриотске муслимане Американце који су наши партнери у одржавању земље безбједном", казао је Обама.

"Такође, морамо да признамо да је ИС посебно ефикасна у допирању до рањивих људи и њиховом регрутовању, укључујући овдје у САД. И они нападају муслиманске заједнице широм свијета", казао је он.

Према Обаминим ријечима, нема актуелних планова за слање допунских војника САД у иностранство, понављајући да борба против ИС неће брзо завршити.

Амерички предсједник је поновио да ће САД и њихови партнери бити успјешни у поражавању те милитантне групе уз ефикасне партнере на терену у Ираку.

"Интензивирамо наше напоре против базе ИС у Сирији. Наши ваздушни напади наставиће да циљају нафтна и гасна постројења која представљају извор многих њихових операција", рекао је Обама, а преноси АФП.

Према његовим ријечима, на ИС је изведено више од 5.000 ваздушних напада, у којима је убијено "на хиљаде бораца, укључујући виши командни кадар".