latinica  ћирилица
07/07/2015 |  08:04 | Аутор: ТАНЈУГ

Бијела кућа позвала Грчку и ЕУ да пронађу компромис

Бијела кућа позвала је Грчку и лидере Европске уније (ЕУ) да пронађу компромис и задрже Атину у еврозони, пошто су се Грци на референдуму оштро супроставили мјерама штедње страних повјерилаца.

"Референдум је завршен, али наш став овдје, у Бијелој кући, остаје исти. То је на Европи да ријеши", рекао је портпарол Џош Ернест, пренијела је агенција АФП.

Ернест је јуче поручио, у разговору с новинарима, да званичници ЕУ и Грчке треба да постигну договор о "пакету реформи и финансирања који би омогућили да Грчка буде на путу одрживог дуга, али и економског раста".

"Они треба да ураде тако да се омогући Грчкој остане дио еврозоне", навео је Ернест и додао да је то изазов за Европу каја то треба да ријеши.

АФП наводи да је то први званични коментар Бијеле куће на недјељни референдум у Грчкој, гдје је 61 одсто гласача одбило приједлог из ЕУ који захтијева додатне мјере штедње и реформи, а што се сматра за победу владајуће љевичарске Сиризе.

У Бриселу се данас одржава ванредни самит лидера 19 земаља еврозоне након што су Грци на референдуму рекли "не" мјерама штедње које су од њих захтијевали кредитори.

Самит је сазвао предсједник Европског савјета Доналд Туск, а његово одржавање су иницирали француски предсједник Франсоа Оланд и њемачка канцеларка Ангела Меркел.

Резултати грчког референдума морају се прихватити, сложили су се Оланд и Меркелова.