latinica  ћирилица
07/07/2015 |  08:00 | Аутор: РТРС

ДА ЛИ ИКОГ БРИНЕ ШТО БИ ДАНАС МОГАО ДА СЕ УГАСИ БАЊАЛУЧКИ БОРАЦ?

Данас је најважнији дан у историји Фудбалског клуба Борац. Након 89 година постојања, безбројних успјеха, генерација и генерација младих стасалих на Градском стадиону, Борац данас нестаје.
Стадион ФК Борац - Фото: РТРС
Стадион ФК БорацФото: РТРС

Уторак, 7. јули је рок до када клуб из Платонове мора пронаћи 320.000 КМ како би измирио повјериоце и тако обезбиједио лиценцу за такмичење у Премијер лиги наредне сезоне.

Предсједник Борца у оставци Драшко Илић прошле седмице је одржао састанке са градоначелником Бањалуке Слободаном Гаврановићем, предсједницом Владе Републике Српске Жељком Цвијановић и министрима у Влади Српске како би заједнички пронашли рјешење за ситуацију у клубу са Врбаса, али тада ситуација није била нимало охрабрујућа и  Борцу су изгледи да добије лиценцу били на нули..

" Данас смо добили позитивне сигнале из Владе да би се ова ситуација могла на неки начин разрјешити. Ипак, све ово примам са резервом, јер уколико се на сутрашњој сједници Владе не пронађе рјешење, ми нећемо моћи превазићи ову кризу", објашњава. Илић и додаје:

"ФК Борац мора Комисији за лиценцирање Фудбалског савеза БиХ до 9. јула ујутро доставити потврде да је измирио повјериоце, како би добио лиценцу за наставак такмичења у Премијер лиги БиХ. Сваки минут кашњења елиминише га из лиге и послије овог рока ништа му не може помоћи."

У Одјељењу за друштвене дјелатности Градске Управе Бањалуке кажу да су уложили велике напоре да помогну Борцу да "преживи".

" У првој половили ове године већ смо уплатили  на рачун Борца 235 хиљада КМ од 270 хиљада колико смо планирали за ову годину и то је заиста наш максимум", каже Раденко Ђурица , начелник Одјељења.

 ФК Борац

Остају након ових 320 хиљада КМ милионски дугови, али и купљено вријеме да се они ријеше. То остаје за наредни период. Потпуно је необјашњиво како је Борац запао у овако тешку ситуацију, али само са аспекта општедруштвене небриге. Финансијском ревизијом би то било лако објаснити, наравно пратећи токове новца који је посљедњих година прошао кроз овај клуб.

Борац данас у Рогли играју пријатељски меч против московског Динама 

Фудбалери Борца, након седмодневниих припрема у Дрвару, са тренинзима су наставили у Рогли на словеначком Похорју. Тамо ће данас са почетком у 18:00 часова одиграти пријатељски меч против московског Динама. И све то под притиском неријешене ситуације у клубу. А кад зло хоће, и аутобус којим су отпутовали се покварио...

 

 Рогла на Похорју