latinica  ћирилица
07/07/2015 |  07:49 | Аутор: СРНА

Представнице Удружења жена жртава рата Републике Српске данас у Хагу

Чланице Удружења жена жртава рата Републике Српске требало би данас у Хашком трибуналу да присуствују суђењу некадашњем команданту Главног штаба Војске Републике Српске генералу Ратку Младићу и тиме пруже подршку свим Србима који су се, како кажу, често неосновано, нашли пред овим судом

Предсједник Удружења Божица Живковић Рајилић рекла је да је циљ посјете 25 чланица овог удружења Хагу изражавање протеста због селективног приступа правди у Хашком трибуналу и апеловање да међународна јавност прихвати истину о страдању свих народа у рату у БиХ.

- Удружење жена жртава рата Републике Српске јавно поставља питање Хашком трибуналу - шта се дешавало са Српкињама у рату у БиХ и зашто то нико, никад и нигдје у Европи није помињао - нагласила је Рајилићева.

Она је рекла да већина међународних извјештаја из времена рата и данас, 20 година послије, помиње Србе као "кривце за рат", а Српкиње само као мајке, сестре и супруге тих "монструма" "с намјером да се колективно окриви један народ - српски, а Република Српска изгуби смисао за постојање".

Рајилићева је подсјетила да је у БиХ неколико хиљада жена српске националности током рата у муслиманским и хрватским затворима било изложено стравичном мучењу, силовањима, те невиђеним врстама психофизичке тортуре.

Према њеним ријечима, Удружење скреће пажњу домаћој и међународној јавности да ништа не вриједе њихове конвенције, правила, потписивање протокола и резолуција, као ни покушаји да покажу своју наводну опредијељеност за мир, суживот, правду и толеранцију, за истину, ако жртве нису добиле сатисфакцију и обештећење.

- Ми смо жртве, а нашу несрећу нико не признаје. Нашу муку осим пред домаћим званичницима, износили смо и пред међународним. Разговарали смо с предсједником Хашког трибунала Теодором Мероном и у више наврата са главним хашким тужиоцем Сержом Брамерцом и њима је познато да починици стравичних злочина над нама нису оптужени у Хагу ни пред домаћим судовима - истакла је предсједница Удружења жена жртава рата Републике Српске.

Рајилићева је нагласила да су Српкиње које су преживјеле страшна мучења за вријеме рата осјетиле и злу намјеру међународних хуманитараца који су субјективно и селективно приказивали страдање цивила, жена и дјеце у рату у БиХ, као што је глумица Анџелина Џоли, високи чиновници Британске амбасаде Џо Ломас и Џон О`Шонеси, те Балканска истраживачка мрежа (Бирн) у филму "Нечујни крик".

- Сви они су знали за истину са српске стране, али никад ништа нису учинили да се и овим жртвама помогне и живот олакша. Да ли је правда доступна свима или само некима? Имамо ли ми право на правду, признање и обештећење? Или немамо - упитала је Рајилићева.