latinica  ћирилица
07/07/2015 |  07:43 | Аутор: Агенције

Ципрас Бриселу представља нови план за договор с кредиторима

У Бриселу ће данас бити одржан састанак лидера Европске уније на којем ће грчки премијер Алексис Ципрас доставити нови приједлог за постизање споразума с кредиторима
Алексис Ципрас - Фото: AP
Алексис ЦипрасФото: AP

Прије тога, биће одржан хитан састанак Еврогрупе. Предсједник Европског савјета Доналд Туск најавио је да ће се на Европском самиту разговарати о ситуацији послије референдума у Грчкој.

Лидери Француске и Њемачке поручили су грчкој Влади да су врата за преговоре с кредиторима и даље отворена, апелујући да Атина брзо изнесе приједлоге, како би се постигао споразум о спровођењу реформи у замјену за новац.

Ципрас је јуче у телефонском разговору њемачкој канцеларки Ангели Меркел најавио да ће Атина на самиту еврозоне изнијети нови приједлог реформи.

Британски лист "Гардијан" пише да би приједлог могао да представи досадашњи главни преговарач Грчке с кредиторима, а од јуче нови министар финансија те земље Еуклид Цакалотос.

На то мјесто је дошао пошто је досадашњи Јани Варуфакис поднио оставку у намјери да, како је објаснио, олакша преговорачку позицију своје земље с тројком кредитора: Међународним монетарним фондом, Европском централном банком и Европском комисијом.