latinica  ћирилица
07/07/2015 |  07:37 | Аутор: Агенције

Сједница Савјета безбједности одложена за сутра у 16 часова (ВИДЕО)

Састанак Савјета безбједности поводом приједлога британске резолуције о Сребреници одложен је за сутра у 16 часова. Претходно је сједница одложена два пута пошто је Русија најавила вето на приједлог британске резолуције. Кина је раније предложила да се гласање одложи док се не постигне консензус свих чланица СБ.
Савјет безбједности УН (photo: Twitter, ‏@uatodaytv) -
Савјет безбједности УН (photo: Twitter, ‏@uatodaytv)

20.50 - Сједница Савјета безбједности одложена за сриједу у 16 часова, јавља дописник РТС-а из Њујорка.Кина је предложила да се гласање о британском приједлогу резолуције о Сребреници одгоди док се не постигне консензус свих чланица Савјета безбједности, сазнаје РТС у Министарству спољних послова Србије.

 20.09 Сат времена пред најављени почетак састанка, кинеске дипломате покушавају да пронађу рјешење са представницима САД и Русије. За сада, нема информација о напретку преговора или новом приједлогу резолуције, сазнаје РТС.

19.55 Поводом ситуације у Савјету безбједности УН-а вечерас у 22 сата Влада Српске одржаће хитну сједницу.

19.30 - Резолуција је тако лоша да никакве поправке на њеном тексту не могу да је доведу у позицију да буде прихватљива за нас и у том погледу апсолутно је јасно да је то разумјела Русија и да се понашала у складу са ранијим разговорима које смо имали, рекао је предсједник Српске Милорад Додик.

18.20 Младен Иванић, предсједавајући Предсједништва БиХ, је коментарисао задње догађаје око резолуције о Сребреници у Савјету безбједности Уједињених нација.

- Све што се догађа око резолуције и ове сједнице показује колико смо били у праву ми који смо својевремено упозоравали, посебно амбасадоре, да је ово ствар око које се БиХ, али не само она може подијелити, рекао је Иванић.

 17.40 АФП преноси да је Русија планирала да уложи вето на текст британске резолуције.

Русија је чланицама СБ УН саопштила да планира да уложи вето на текст резолуције, након чега су сазване хитне консулатације. Седница СБ одложена пошто су САД и Русија одржале хитне разговоре о нацрту британске резолуције. Замјеник амбасадора Русије при УН Петр Иличев оцијенио је да нацрт "ствара подјеле" и да је фокусиран само на "једну страну конфликта".

17.30 Премијер Србије Александар Вучић заказао је за вечерас у 22.30 хитну сједницу Владе Србије. Повод за сазивање хитне сједнице Владе Србије је данашње засједање Савјета безбједности УН о резолуцији о Сребреници.

17.10 Брифинг Савјета безбједности о Босни и Херцеговини одложен за 21 час, саопштено из Савјета безбједности. У току брифинга ће виђења догађаја у Сребреници представити замјеник шефа УН Јан Елијасон и високи представник УН за људска права принц Зеид Рад ал Хусеин. Послије тога услиједиће коментари држава чланица.

16.30 Кинеско министарство спољних послова обавијестило је Србију да је њихов став да се гласање о приједлогу резолуције о Сребреници одложи док се постигне консензус свих чланица, сазнаје РТС. Кина сматра да предложени текст не иде у прилог помирењу у региону и да о њему нема сагласности ни свих народа у БиХ. Русија није поднијела свој приједлог резолуције.

16.00 Због великог неслагања чланица Савјета безбједности УН око текста британског приједлога резолуције о Сребреници, сједница одложена за сат времена, сазнаје РТС.

07.30 Савјет безбједности УН данас би требало да разматра предложену британску резолуцију о Сребреници.

Велика Британија јуче је поднијела нову, шесту верзију резолуције. То је и коначна верзија, погоршана у односу на претходне приједлоге. РТС преноси да се у резолуцији више не спомиње име Радована Караџића и Ратка Младића као одговорних за ратне злочине у Сребреници, јер је судски процес против њих у току.

Према најави РТС договорен је и посебан формат за расправу у СБ УН, "брифинг" на којем ће своја виђења догађаја у Сребреници представити замјеник шефа УН Јан Елијасон и принц Зеид, високи представник УН за људска права.

Послије тога, услиједиће коментари држава чланица, али и шира расправа, од које је, унапријед, одустала БиХ, наведено је на сајту РТС-а.

Министар иностраних послова Србије Ивица Дачић рекао је да Русија није пустила свој приједлог резолуције, тако да ће на гласање бити изнесен само британски приједлог.

- Дискусија би требало да траје три сата. Вечерас ће бити познат исход, рекао је Дачић.

Претходно, свој приједлог, као противтежу британској резолуцији, изнијела је Русија, након чега је британски нацрт претрпио више измјена, али је за Републику Српску и Србију документ остао неприхватљив.

Одлука о резолуцији о Сребреници у Савјету безбједности опредијелиће пут БиХ, рекао је предсједник Републике Српске Милорад Додик, који је замолио Русију да не подржи доношење документа, који је против српског народа, али и свих који овдје живе.

Нацрт резолуције о Сребреници

Уколико прође текст резолуције о Сребреници, могло би доћи до захлађења односа Србије и Велике Британије.

По том сценарију, Москва не би уложила вето док би у случају руске блокаде Београд могао доћи у немилост Запада. Према писању медија, Лондон је припремио и план Б у случају да њихов приједлог не прође. Они би у том случају затражили да се Генерална скупштина на засједању у септембру изјасни о документу. Такође, медији преносе још једну могућу опцију - да се гласање одгоди али само кратко - послије 11. јула.

Да би резолуција била изгласана као обавезујући документ, за њу треба да гласа двотрећинска већина, девет од 15 чланица без уложеног вета сталних земаља: Русије, Кине, Француске, САД и Велике Британије. Сједница Савјета безбједности заказана је за 16.00 часова.