latinica  ћирилица
07/07/2015 |  07:19 | Аутор: Агенције

Кличко и Фјури у рингу 24. октобра

Апсолутни шампион тешке категорије Владимир Кличко уговорио је борбу са изазивачем Тајсоном Фјуријем, једним од највећих нада бокса, за октобар у Њемачкој.
Владимир Кличко - Фото: Beta/AP
Владимир КличкоФото: Beta/AP

Двије стране су постигле договор у посљедњи час, непосредно прије него што би борба отишла на лицитацију за награде.

Промотери Мик Хенеси и Том Лефлер уговорили су борбу за 24. октобар у Диселдорфу.

Кличко је шампион у IBF верзији од 2006, WBО од 2008, а WБА од 2011. године. Осим тога, власник је и појаса часописа Ринг, који се додељује "правом" шампиону категорије. Појас у верзији WBC у власништву је американца Дионтеја Вајлдера.

Украјинац има 38 година, а WBA појас је освојио од Британца Дејвида Хеја, који је годинама прије борбе 2011. прозивао и омаловажавао Владимира, само да би провео већи дио борбе бјежећи од Украјинца.

Кличко се налази у серији од 22 побједе од свог посљедњег пораза 2004. У каријери има 64 побједе и три пораза, као и 53 нокаута.

Фјури је професионалац само седам година и за то вријеме је добио све своје 24 борбе, од чега 22 пута нокаутом. Он ће у августу напунити 27 година, што се не сматра зрелим годинама у тешкој категорији.

Он је по држављанству Британац, али његова породица припада групи народа "Ирски путници", номадској групи која се на британским острвима назива "Циганима".

Он сам себе назива "Краљем цигана", као и "најбољим тешкашем свих времена који је дошао из приколице".

Ова двојица боксера не могу бити различитија ван ринга. Кличко има докторат, говори пет језика, ријетко када се "прозива" са другима, док је Фјури често, према сопственом признању, несносан, стално "прозива" и то кога год стигне. То се могло видјети и по њиховим реакцијама на друштвеним мрежама.

"Све је сређено...Једва чекам борбу...Ја сам умјетник, а специјалзиација ми је осликавање лица у рингу. Моје сљедеће платно је Тајсон Фјури", написао је Кличко.

Фјури је по обичају био рјечитији и провокативнији.

"Не могу да дочекам борбу... Нокаутираћу овог супершампиона. Ја не причам ствари које не могу да остварим. Ако не будем могао да нокаутирам некога од 40 година, онда бих стварно био бескористан. Али, нема притиска. Милијарду посто ћу смртвити Кличка", написао је Фјури.

Послије своје стандардне прозивке, Фјури је нашао времена да на Твитеру "прозове" и Вајлдера, власника WБЦ појаса.

"Бронзани бомбардеру, борба са Кличком је уговорена. Хајде да побиједимо у својим сљедећим мечевима и заједно направимо историју. Исток против запада, а онда запад против запада. Буууум", написао је Фјури, кога је отац назвао по легендарном Мајку Тајсону.