latinica  ћирилица
06/07/2015 |  21:37 | Аутор: СРНА

Финално вече фестивала "Козара етно"

Чланови Културно-умјетничког друштва "Пискавица" представили су народни обичај поткозарског краја "омаја" на финалној вечери 11. Фестивала "Козара етно" у Бањалуци. Сценски приказ обичаја "Омаја" тема је овогодишњег фестивала који је отворен у петак, 3. јула.
Финално вече 11. Фестивала "Козара етно" у Бањалуци - Фото: СРНА
Финално вече 11. Фестивала "Козара етно" у БањалуциФото: СРНА

Овај традиционални поткозарски обичај приказан је на позорници испред храма Христа Спаситеља у Бањалуци.

Осим домаћина КУД-а "Пискавица" из Бањалуке, вечерас су наступили етно група "Ива" из Добоја, КУД "Коловит" из Градишке, Централно културно-умјетничко друштво младих "Веселин Маслеша" из Бањалуке, КУД "Наша младост" из Кључа, те представници националних мањина Републике Српске.

На овогодишњем "Козара етно" фестивалу у такмичарском програму наступило је осам КУД-ова из БиХ и иностранства, 10 изворних пјевачких група и пет свирача на традиционалним инструментима, те етно групе из иностранства у ревијалном програму.

Финално вече 11. Фестивала "Козара етно" у Бањалуци

Међу иностраним ансамблима гостовали су "Финквердер шпилдил" из Хамбурга, "Серкл селтик Бриж Неве" из Француске, Културни центар "Врбас" из Србије и ансамбл "Ботевград" из Бугарске.

Фестивал "Козара етно" ове године окупио је више од 300 учесника из седам европских земаља, међу којима су Србија, Француска, Мађарска, Буграска и Црна Гора.

Организатор Фестивала су Туристичка организација града Бањалука и Културно-умјетничко друштво "Пискавица".