latinica  ћирилица
06/07/2015 |  21:11 | Аутор: Index.hr

Нови закон у Илиноису: Пси помажу дјеци током свједочења

Лабрадор Мичел помаже дјеци у случајевима који укључују физичко и сексуално злостављање. Он лежи крај њих током стресних интервјуа.
Лабрадор - Фото: илустрација
ЛабрадорФото: илустрација

Мичел дефинитивно није обични лабрадор.

Лабрадор Мичел има тек двије године, а ускоро би могао постати нови члан судова у савезној држави Илиноис, поред адвоката, судија и осталих службеника.

Како? Он већ сарађује с Тужилаштвом у Лејк Каунтију, тако што помаже дјеци у случајевима који укључују физичко и сексуално злостављање. А ако нови закон прође, Мичелова улогу ће се проширити, тако што ће он смјети бити и у судници, када ће малољетници или развојно онемогућени одрасли људи свједочити.

Тренутна Мичелова улога је бити уз исте те људе током интервјуа, што може бити посебно стресно за дјецу. Циљ је да се жртвама читав тај процес што више олакша, а присутност професионално тренираног пса, несумњиво може помоћи, посебно дјеци.

А ако се питате шта Мичел тачно ради, стиже одговор.

- Он дословно само лежи током цијелог интервјуа, углавном у близини или на ногама испитаника. Али, жртве га често воле мазити, понекад и током цијелог интервјуа. Чим почне интервју, Мичела са узицом предамо дјетету, што је врло симболично, јер тако свако дијете добије осјећај као да има контролу, коју није имао прије, с обзиром да је ту код нас - открио је један од истражиоца.

Ако закон прође, Илиноис ће бити трећа држава с таквим законом. Прва судница која је то дозволила, била је она у Сијетлу, у савезној држави Вашингтон, давне 2004. године.