latinica  ћирилица
06/07/2015 |  20:19 | Аутор: Независне

Траже се будући воћари и кројачи

У средњим школама у Републици Српској у којима још има слободних мјеста данас је кренуо још један круг уписа дојучерашњих основаца.
Расад поврћа који узгајају ученици пољопривредних школа - Фото: РТРС
Расад поврћа који узгајају ученици пољопривредних школаФото: РТРС

- Школе у Бањалуци у којима још постоји слободних мјеста су Пољопривредна школа, у трећем степену, као и смјер ликовни техничар у Технолошкој школи. Школа ученика у привреди такође има слободна мјеста у четвртом степену, а и цијело одјељење обућар и кројач није попуњено - каже Кристина Мрђа, предсједник Актива директора средњих школа.

Средњошколски центар у Приједору има пет слободних мјеста за занимање конобар и неколико мјеста за грађевинског техничара. У Гимназији у Градишци остало је 57 слободних мјеста. Мјеста има и у СШЦ у Челинцу, Кнежеву/Скендер Вакуфу и Мркоњић Граду.

У бијељинској регији мјеста има у Средњој стручној школи у Јањи за занимање трговац, а у Пољопривредној школи у Бијељини шест мјеста чека будуће воћаре. У Зворнику слободно је пет мјеста за занимање посластичар.

У Братунцу је укупно примљено 109 ученика у прве разреде, а остало је непопуњено још 21 мјесто од планираних 130 за седам занимања. Љубиша Алемпић, директор СШЦ, рекао је да је, према плану уписа који је одобрило Министарство просвјете и културе Српске, расписан конкурс за пријем пет одјељења по 26 ученика, од којих су два мјешовита одјељења за трогодишње школе. Мјеста је још остало у разредима за вариоце и инсталатере.

Истиче да је након шест година опадања интересовања за упис ученика у овај СШЦ и уписивања мање ученика од планираног броја, ове године тај тренд прекинут и биће попуњена сва одјељења у пуном броју ученика колико је планирано.

У Министарство просвјете из цијеле РС још пристижу захтјеви за проширење одјељења или формирање нових.

Школе у Српској за које је владало највеће интересовање су медицинска, економска, електротехничка школа и гимназије, па скоро да нису ни имале потребу да расписују јулски рок јер су мјеста махом одавно попуњене.