latinica  ћирилица
06/07/2015 |  19:57 | Аутор: РТРС

"Сенке звука" и "Жива библиотека" на осмом Јелен Демофесту

Осми Јелен Демофест ће званично бити отворен изложбом фотографија "Сенке звука" аутора Немања Ђорђевића, 16. јула у 12 часова у галерији бањалучког Дома омладине, а ова поставка ће остати отворена током сва три дана фестивала.
"Сенке звука" - Фото: РТРС
"Сенке звука"Фото: РТРС

"Сенке звука" су нова колекција мистичних концертних тренутака, у којима лик извођача остаје тајна, а као нови концепт изложбе рок фотографија обухвата 26 радова.

"На фотографијама су приказане силуете познатих музичара настале на концертима у Србији и региону. Свака фотографија је специфична по томе што дочарава атмосферу самог концерта, гдје идентитет извођача остаје непознат. Трудио сам се да изаберем радове које су карактеристичне за одређени бенд како би посматрач пробао да препозна о коме се заправо ради. Надам се да сам у томе и успио, каже Ђорђевић и додаје да је хтио да се мало поигра са силуетама, па је идентитет и портрете музичара сакрио у мраку, те на интересантан начин пренио свој доживљај са неког концерта.

Сенке звука

Иначе, Ђорђевић је уредник фотографије на музичком порталу Balkanrock.com, сарадник је бројних медија, те званични фотограф различитих музичких догађаја, а иза себе има 12 самосталних изложби и епитет једног од најталентованијих балканских роцк фотографа нове генерације. Рок фотографијом се бави пуних десет година, а активно излаже радове већ пет година.

Сенке звука

Другог дана фестивала у 12.30 часова, а у склопу дневног програма Јелен Демофест 08 биће представљен интересантан пројекат под називом "Жива библиотека", који имплементира Хелсиншки парламент грађана Бања Лука у склопу Коалиције цивилног друштва у борби против дискриминације "Једнакост за све".

"Жива бибилотека" је метод социјалне интервенције за промовисање поштивања људских права и људског достојанства, те служи борби против дискриминације.

Жива библиотека

"Књиге" у "Живој библиотеци" су, заправо, праве особе који представљају различите групе које су често мета предрасуда, стереотипа и дискриминације, а са којима посјетиоци библиотеке могу разговарати, постављати им питања, дискутовати и слично.

Посјетиоци ће имати прилику да разговарају са 11 особа од којих свака представља једну књигу, а битна карактеристика "Живе библиотеке" јесте то што се она заснива на аутентичности, те је свака "књига" заснована на истинитој причи.

Тако од живог човјека посјетиоци добијају на лицу мјеста одговоре које траже, слушају њихова искуства и упознају се са њиховим виђењима, што је вјероватно дјелотворнији метод у разбијању предрасуда од класичног читања књига.

Поред тога, на овај начин млади могу сазнати доста нових ствари о људима из своје средине, али и о себи самима, а сам метод "Живе библиотеке" је као такав значајан, јер подстиче и промовише дијалог и разумијевање и отвара многа важна питања о којима се у нашем друштву говори махом пристрасно, необјективно или сензационалистички.

Жива библиотека

Главни програм Јелен Демофеста 08 ће бити одржан од 16. до 18. јула на бањалучкој тврђави Кастел, а поред 32 демо бенда и регионалних извођача, наступиће и познати интернационални извођачи Gentleman, Triggerfinger i Eagles of Death Metal.

Генерални спонзор Јелен Демофест је Јелен пиво, а највећи пријатељ фестивала већ осму годину заредом је компанија м:тел. Официјелни телефон фестивала је Huwaei P8, док је Радио-телевизија Републике Српске генерални медијски покровитељ осмог Јелен Демофеста.

Више информација о Јелен Демофесту можете наћи на www.jelendemofest.org.