latinica  ћирилица
06/07/2015 |  19:40 | Аутор: Вечерње новости

Пјесме Драгана Драгојловића у ирској антологији

У избор је укључено 59 пјесника из свијета, са деведесет четири пјесме. Већина је заступљена са по једном пјесмом, а свега неколико њих са више наслова, међу којима је и Драгојловић.
Драган Драгојловић - Фото: Novosti.rs
Драган ДрагојловићФото: Novosti.rs

Један од најпознатијих ирских часописа за поезију, са великом међународном репутацијом - "Пјесничка ревија Ирске" - цијели број посветио је антологијском избору пјесама са Исусом Христом као главном темом, а своје мјесто у овом избору нашле су чак три пјесме Драгана Драгојловића, као јединог представника са Балкана.

У избор је укључено 59 пјесника из свијета, са деведесет четири пјесме. Већина је заступљена са по једном пјесмом, а свега неколико њих са више наслова, међу којима је и Драгојловић.

- Сама чињеница да уђете у један овакав антологијски избор, међу толико пјесника из свијета, велика је похвала вашем раду - каже Драгојловић за и објашњава: - Једна пјесма је из моје збирке "Дозивање Бога", док су друге двије "Отац" и "Мајка" новијег датума.

Према његовим ријечима, пјесме у овом избору нису само оне које се тичу цркве и вјере. Приређивач ове антологије је желио да чује личне одговоре пјесника на питање о личности Исуса Христа. Избор је дат под насловом: "Шта кажеш, ко сам ја"?

- Исус Христос и хришћанство у посљедњих двије хиљаде година, посебно на Западу, имали су велики утицај на живот и на мишљење милиона људи, али и на књижевност. Једно од најважнијих питања за Хришћане било је, како каже Волтер Каспер: "Шта мислиш, ко је Христ? Ко је Он?" Одговори на ово питање били су разноврсни и различити, не само у новије вријеме већ и у Новом завјету - каже Драгојловић.

Он подсјећа да је називан Христом, Пророком, Човјековим сином, Божјим слугом, Сином Божјим, Високим свештеником, Спаситељем...

- Ниједан од ових назива не даје коначан одговор на то ко је он. Пјесници су одувијек настојали да траже своје одговоре на ово питање - објашњава Драгојловић.