latinica  ћирилица
06/07/2015 |  19:25 | Аутор: Б92

Руси развили генетску мутацију

Према истраживању објављеном у часопису Science, могуће је да су Руси који су преживjели глад током 872 дана опсаде у Другом свjетском рату, развили генетске варијације повезане с метаболизмом.
Опсада Лењинграда - Фото: архив
Опсада ЛењинградаФото: архив

Генетску мутацију повезану с метаболизмом на начин да штеди енергију, вjероватно су развили поједини Руси који су преживjели нацистичку блокаду Лењинграда, пише Science.

Наиме, нацистичка опсада Лењинграда трајала од септембра 1941. до јануара 1944. када је од глади умрло више од 630.000 људи, након што им је прекинута линија снабдjевања залихама хране.

Science је објавио истраживање које показује како је вјероватније да су они који су преживјели дугу опсаду развили генетске варијације повезане с метаболизмом који штеди енергију код особа подвргнутим калоријским рестрикцијама од оних из контролне групе.

Аутор истраживања, генетичар Олег Глотов, рекао је да су научници испитали 200 узорака крви оних који су преживјели блокаду, сондирајући ДНК за присутност генетских маркера који су укључени у замјену енергије, потрошњу и регулацију температуре.

- Утврдили смо да постоји веза између присутности одређених генетских маркера и чињенице да су људи успјели да преживе - рекао је Глотов.

На стопу преживљавања су, каже, утицали и други фактори, а научници желе свој експеримент да прошире како би додатно тестирали своје хипотезе.