latinica  ћирилица
06/07/2015 |  19:03 | Аутор: 24sata.hr

Норвешка гради "аутопут" за пчеле

План је да се аутопут направи повезивањем зелених кровова и цвјетњака, односно свих природних површина које су гостољубиво окружење за пчеле.

Норвешка је одлучила пружити сигурно окружење својим пчелама од којих су многе врсте сада угрожене. Тако планирају направити такозвани "аутопут за пчеле".

Идеја групе за очување околине је да пчелињи аутопут буде заједнички пројекат школа, компанија, јавних организација и становника Осла. План је да се аутопут направи повезивањем зелених кровова и цвјетњака, односно свих природних инфраструктура које су гостољубиво окружење за пчеле.

Група је поставила и веб страницу како би учесници пријавили и пружили детаље о томе шта могу учинити и како могу допринијети овом пројекту.

- Стално мијењамо наше окружење и околину како би задовољили наше потребе, али заборављамо да и друге врсте такође живе овдје. Да би то исправили, морамо им вратити подручја на којима могу живјети и хранити се – објаснила је Агнеш Мелвер, директор групе за околину фокусиране на очување пчела.

У Норвешкој постоји двјестотињак пчелињих врста, а готово трећина је угрожена.

- Ако имате мали балкон, мало мјеста за посадити биљку, можете посадити цвијеће и видјећете да опрашивачи долазе и једу из вашег малог ресторана. Морамо почети гледати свијет кроз очи пчела – објаснила је Мелвер.